HOME  Archief  Dromen  Lezersliefde   Liefdesaforismen   Links  Nieuws  Perslichten  Publicaties    Wie ben ik ?  

 

Kijk in m'n kop

 

Kijk in m'n kop

In dit boekje staan teksten uit het leven van Jan van Wijk. Om je een indruk te geven een greep uit het werk.

Een kijkje nemen ...?

Ik nodig je uit een kijkje in mijn leven te nemen.
Lees je wat ik zoal heb meegemaakt en wat ik denk, doe en voel.
Mijn kop zit al jaren overvol. In dit pakhuis rommelt het. Om enige ordening te krijgen heb ik dit boekje geschreven. Dat deed me goed, maar ging meer dan eens met emoties gepaard. Was wel verbaasd toen ik zo in mijn kop keek, maar ... niet alles wilde zien.

Jan van Wijk
----------------------------------------------------------------------------------------------------
M'N VADER

Ik heb een bijzondere relatie met m'n vader gehad. Echte gesprekken hebben we nooit gevoerd, tenzij het over politiek ging. Ook in onderwijs was hij geÔnteresseerd. Mijn vader behandelde mij zakelijk; hij kon blijkbaar niet anders. Hij legde de lat steeds hoog; het was niet gauw goed, het kon toch altijd beter? Wel ging hij met me voetballen en dan deed ongeveer de halve straat mee. Hij nam me zowat overal mee naar toe als sportwedstrijden, gemeenteraadsvergaderingen, toneelvoorstellingen en evenementen in de stad.

Mijn vader vroeg mij nooit om raad, ik hem wel. Kreeg van hem een eerste, openbaar compliment tijdens het feestje toen ik mijn eerste onderwijsakte had behaald. Ik was toen achtentwintig en heb best lang op zijn "openbare rede" gewacht. Tegen anderen uitte m'n vader zijn trots op mij en dan met name over mijn studieprestaties en schrijverij. Studeren en schrijven deed ik steeds in deeltijd naast een job. Ik blokte en schreef in de trein naar Amsterdam, 's avonds en in het weekeinde en dat tot m'n tweeŽnvijftigste jaar.
Ik vond het uitdagend te studeren en de laatste jaren werd vluchtgedrag ook een reden.

M'n vader heb ik erg belangrijk gevonden, ook al liet hij z'n gevoel niet blijken. Hij was mijn groothandelaar, Sinterklaas, toneelspeler, gemeentepoliticus, sportcorrespondent en Ö. vader. M'n vader was sociaal zeer actief en dat bewonderde ik. Door al zijn activiteiten was hij weinig thuis, zocht zijn geluk buiten de deur. M'n pa was te vroeg dood; hij haalde maar negenenzestig.

Er staat van m'n vader een foto op de piano in mijn woonkamer. Voor hem speel ik vaak, maar niet goed genoeg. Ik zou zelfs nu m'n pa nog vaak om raad willen vragen. Zeg pa, hoe zou je ... ?
--------------------------------------------------------------------------
DROOM

Ik droom wellicht te vaak. Tussen mijn dromen en mijn daden is er een afstand. Zoals Willem Elsschot schreef staan er dan wetten in de weg en praktische bezwaren. Mijn droom is menig keer bijzonder. Toch droom ik niet steeds hetzelfde. Wel is het onderwerp vaak eenduidig; het gaat over liefde en gelukkig zijn.

Als dromen bedrog zijn, ziet het er voor mij niet zo best uit. Geloof jij in dromen? Ik wel en klamp me er aan vast. Dromen zeggen mij veel over de toekomst en over de dag van vandaag.

Als ik kon toveren, ja dan was het leven geen uitdaging. In mijn dromen toveren, dat niet, maar wel lijkt het alsof ik dromen tover. Ik geloof in het voorbestemd zijn. Het moet zo zijn, denk ik dan. Mijn bewegingsvolle dagen met veel spanning, emotie en mooie momenten zorgen vaak voor turbulente dromen. Mijn kop zit dan ook menig keer overvol. Het is dan net alsof mijn kop een vulkaan is waar van alles uit gaat barsten.

Mijn mooiste dromen gaan over oprechte liefde en ik vind dan wat onvindbaar leek. Het lijkt dan op het vinden van de speld in een hooiberg. Zeg, droom ik nog?
-------------------------------------------------------------------------
LIEFDE

De liefde is voor mij iets groots en het omvat dan ook zo veel. Liefde kan volgens mij ook blijven groeien als je erin blijft geloven en er werk van maakt. Liefde voor je vrienden, werk, hobby, bijzondere mensen en gouden vrouwen.

Als ik wat aan het papier toevertrouw dan komen bij me gevoelens naar boven en die worden sterker als het over liefde gaat.

Ik heb me vaak afgevraagd wat voor mij nu echt belangrijk is in de liefde. Vanzelfsprekendheden komen meteen in me op als respect en waardering. Als er geen respect is voor de ander is er geen liefde. Meteen kappen, vind ik dan. Bij het woord liefde denk ik ook aan er van genieten als je bij elkaar bent, veel delen, humor hebben en er voor elkaar zijn. Met elkaar praten, geen onderwerp mijden en transparant communiceren vormen verder een sterke basis. Wordt het nu liefde in de top dan ben je echt trots op elkaar en voelt het intiem goed. Uiteindelijk zeg je: "Met jou wil ik oud worden!". Direct een "split up" als je vindt dat je met de ander niet oud wil worden. Ik kom dan tot tien liefdesaspecten. Was dit werkje nu een studieboek dan had ik meteen een nieuwe theorie, namelijk "de tien liefdesaspecten". Tien? Was ik ook niet geboren op de tiende van de tiende en dat 's avonds tien na tien? Zeg, ik heb de tien voor de liefde al van m'n geboorte meegekregen.

 

terug naar HOME