HOME  Archief  Dromen  Lezersliefde   Liefdesaforismen  Links  Nieuws  Perslichten  Publicaties   Wie ben ik ?  

Sint Nicolaas bestaat echt !!

Oktober 2010 is de bundel "Sint Nicolaas bestaat echt" verschenen, waarin de Goedheiligman centraal staat!!!  (bestellen ?)

Recensies:

SintNicolaas Genootschap

Het Sintboekje is ook te koop voor 8 euro in het Sint Nicolaasmuseum "Oh, kom er eens kijken"
aan de Borculoseweg 46a, 7161 HB Neede, telefoonnummer 0545-293337.

 

Sint Nicolaas is een kindervriend.
 Daarom wordt de netto-opbrengst van dit boek geschonken aan de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

Sint Nicolaas heeft een belangrijke plaats in het leven van velen ingenomen. En ... dat niet alleen bij jonge kinderen, maar ook bij de wat minder jonge mensen.
In deze uitgave, "Sint Nicolaas bestaat echt", komt de Goedheiligman uitgebreid aan bod. Zo wordt over de geschiedenis van de Sint verteld en over de betekenis van Sint Nicolaas in onze huidige samenleving. De vermaarde bisschop is door de vele eeuwen heen meegegroeid met de ontwikkelingen in stad en land en maakt bijgevolg veel mee.

Om de vooraanstaande plaats van het Sint Nicolaasfeest op velerlei terreinen te belichten en de waarde van het grootse, jaarlijkse festijn te onderlijnen is dit boek geschreven.
Door de persoonlijke beleving van de schrijver uit zich deze uitgave in warmte, gevoel en liefde voor het belangrijkste culturele erfgoed in de samenleving.
Door het lezen van dit boek neemt ongetwijfeld het goede gevoel voor het Sint Nicolaasfeest nog verder toe.

Nog even Ö dit werk kan ook gelezen worden als je niet twijfelt aan het bestaan van Sint Nicolaas. Een boek voor jonge en wat minder jonge bewonderaars van de Goedheiligman en zijn groots, jaarlijks Sint Nicolaasfeest. Of je nu acht of achtentachtig bent, leeftijd speelt geen rol. Sint Nicolaas is er immers voor iedereen!

Een voorproefje:               

 

Hij bestaat echt

Voor velen heeft Sint Nicolaas het imago van een onovertroffen persoon. Door de eeuwen heen heeft hij een historische betekenis gekregen die ongeŽvenaard is.
Zeg, het gaat hier over de Sint en die heeft al een geschiedenis van zo'n 1700 jaar!
Sint Nicolaas heeft in al die honderden jaren een warme plek in onze cultuur en dat staat als een huis en dit in religieus, pedagogisch, commercieel en politiek opzicht. Sint Nicolaas heeft een voorbeeldfunctie voor onze samenleving. Is hij niet de man die je wat moralistisch toespreekt, je aan het denken zet en ... het goede in je naar boven brengt?

In Sint Nicolaas geloof ik. Voor mij bestaat hij echt. Hij is een heilige in wie miljoenen vast zijn blijven geloven. Is dat niet bijzonder als je de ontkerkelijking ziet gebeuren en Sint Nicolaas alom is vertegenwoordigd?

Onze Sint heeft in de loop van de eeuwen het bewijs geleverd dat hij met de tijd meegaat en zo een tijdloos fenomeen in onze cultuur is geworden.
Voor mij is hij een echt gezellige, wijze en oude baas die elk jaar enkele weken in ons land te gast is. Hij zorgt voor een fantastisch feest met veel liefde. Een feest vooral voor jong, maar ook voor minder jong. Hij is er dan ook voor elke leeftijdsgroep.

Ouders vertellen hun kinderen over Sint Nicolaas en dat hij bestaat, of beter hij is er gewoon en maakt deel uit van ons leven. Voor mij is dit een uiting van welgemeende liefde. Met verhalen, ontmoetingen, pakjesavond en cadeautjes op de zesde decemberochtend, blijft er een gezonde spanning bestaan. Zo krijgt een kind al vanaf zeer jonge leeftijd goede herinneringen aan de meegemaakte belevenissen. Die belevenissen zijn er volop, namelijk op straat, thuis, school en vereniging. Er komt echter een tijd dat een kind vragen gaat stellen. Nu heb ik niet op elke vraag een antwoord ...
Weer wat later gaat een kind op wat meer rationele wijze verklaren dat Sint Nicolaas al dan niet bestaat. Kijk, ik overdrijf toch wel als ik voortdurend vol blijf houden dat Sint Nicolaas op zijn schimmel over de daken van de huizen rijdt en op vijf december alle huizen in het land bezoekt om er pakjes af te leveren. Acrobatenkunsten vertonen en logistieke wonderen verrichten zijn wel erg hoog gegrepen.

De Sint ontmoet ik vaak. Eigenlijk het hele jaar door. Het is net alsof hij elke dag iets met me meemaakt. Als ik sta in de basiliek van Saint-Nicolas-de-Port in Frankrijk, in de crypte van het Italiaanse Bari, in het centrum van het Vlaamse Sint Niklaas, of bij mij thuis in de gang, steeds is er een extra beleving die blijft bestaan. Ik zie de Goedheiligman en hij doet mij zo veel. Raakt me. Ik hoef daar geen kind voor te zijn. De Sint draag ik in mijn hart.
Voor mij bestaat Sint Nicolaas echt en ... heb jij ook niet een beetje Sint Nicolaas in jou?

 

Jan Steen

De wereldvermaarde kunstschilder Jan Steen heeft het Sint Nicolaasfeest op twee schilderijen vastgelegd. Het beroemde schilderij "Het Sint Nicolaasfeest", dat dateert van 1665, laat vele Roomse, bijzondere Sintaspecten zien. Goed zichtbaar is wat de kinderen in hun schoen vinden. Voor menigeen is dat snoepgoed. Maar ... niet iedereen vindt wat wordt verlangd. Het schilderij laat duidelijk zien dat een stoere, huilende jongen een roe in zijn schoen heeft gevonden. Verder staat op het schilderij een jong meisje met een pop en ligt er strooigoed op de grond. Ook heeft Jan Steen een mand met fruit en boeken op het schilderij tot uiting laten komen. Een naar boven wijzende hand gaat richting schoorsteen. Echter, Sint Nicolaas is niet zichtbaar, maar als je wat langer naar het schilderij kijkt voel je ongetwijfeld zijn aanwezigheid.
Jan Steen heeft nog een geheel ander schilderij gemaakt van het Sint Nicolaasfeest. Op dit schilderij ontbreken de typische Roomse details. Het is een meer sober schilderij waar de protestantse invloed duidelijk zichtbaar is.

Jan Steen heeft nogal wat navolgers. Zo heeft Richard Brakenburg "De Sint Nicolaasmorgen" gemaakt en Cornelis Dusart "Een Sint Nicolaasmorgen" geschilderd. Beide werken zijn uit de zeventiende eeuw.
Vele kinderen zijn ook navolgers van Jan Steen. Als je ziet hoe prachtig zij kunstwerken maken om aan de Sint te geven, staat menigeen versteld van hun talenten. De creatieve uitingen zijn vaak tekeningen. Sint Nicolaas krijgt ook menig keer schilderwerkjes aangeboden. De Sint heeft zijn paleis ongetwijfeld met veel kunst versierd.

Er zijn miljoenen kinderen die wat of meer weg hebben van de wereldberoemde kunstschilder Jan Steen. Deze gedachte komt bij me op als ik de vele tekeningen zie die de Sint bij elk bezoek ontvangt.
Ik sta er steeds versteld van dat er zoveel creativiteit en talent schuilt onder de jongere fans van de Goedheiligman.
In mijn stad wordt al jarenlang een tekenwedstrijd georganiseerd. Een deskundige jury, waar helaas de bekende Jan Steen ontbreekt, wikt en weegt om enkele jonge tekenaars te onderscheiden. Wat zijn er toch veel "Jan Steentjes" in de dop.

 

Bisschop

Sint Nicolaas is geboren in Patara in het jaar 270 geboren. Patara ligt in LyciŽ, een Byzantijnse provincie, in het zuidwesten van Klein AziŽ. Hij is dan Nicolaas van LyciŽ. In die tijd is dat gebied Grieks, nu Turks. Als LyciŽr is Nicolaas bisschop geworden van de levendige havenstad Myra, dat de hoofdplaats van LyciŽ is. Nicolaas is steeds bisschop van Myra. De stad die het meest is verbonden met Nicolaas is het Turkse Demre. Deze plaats is gebouwd op de plek waar voordien Myra heeft gelegen.

De naam Nicolaas is afgeleid van het Griekse "nike" dat overwinning betekent en "laos" dat voor vol staat. Nicolaas betekent dan overwinnaar van het volk.

Nicolaas is de barmhartige bisschop van Myra. Deze benaming komt doordat hij een beminnelijke en hulpvaardige man is. Hij redt menigmaal mensen die in noodsituaties verkeren.
In de oude geschiedenis lopen jaartallen en gebeurtenissen doorheen en het sterfjaar van Nicolaas staat niet vast. De geschiedenis heeft namelijk meer dan ťťn bron. Mijn voormalige stadgenoot Anton van Duinkerken, schrijver, wetenschapper en BourgondiŽr, houdt het op het jaar 341. Wel is de datum geen onderwerp van discussie. Over 6 december bestaat geen misverstand. De zesde december is dan ook de katholieke naamdag van Sint Nicolaas. De heiligverklaring van Nicolaas komt jaren later ook op 6 december. Nicolaas bereikt een respectabele leeftijd van zo'n zeventig jaar en dat is voor die tijd hoog in aantal jaren.
Sint Nicolaas heeft een glorierijke geschiedenis en hij heeft op miljoenen mensen indruk gemaakt.

Elk jaar kijk ik uit naar de Sint Nicolaasperiode.
Tel de dagen af voor de intocht. Dat aftellen voelt als erg traag aan. Is de Sint eenmaal in het land dan is het elk jaar veel te snel 6 december. Het bezoek van de vermaarde bisschop is dan weer geschiedenis geworden. Zo herhaalt zich de traditie al vele jaren lang.
De Sint maakt op velen veel indruk en ook op mij. Ik vertel je hier verder over. Lees je door ...?

 

Nederlandse versie

Even voorstellen ...
De man die Sint Nicolaas in Nederland en Vlaanderen op de kaart heeft gezet.
Wie komt die grote eer toe?
Een Amsterdamse onderwijzer.
Zijn naam?
Jan Schenkman.

Het is 1850 ...

Een Amsterdamse onderwijzer, die ook gedichten schrijft en kinderboeken maakt droomt over Sint Nicolaas. Hij is zo met de Sint in gedachten dat hij er een boek over schrijft. Van zijn hand komt het eerste boek dat helemaal aan Sint Nicolaas is gewijd. Het is een prachtig prentenboek met teksten en heeft als titel "Sint Nicolaas en zijn knecht".
Het is een keurig en fleurig boek. Deze uitgave bevat ook de tekst van het lied "Zie ginds komt de stoomboot". Dat lied is een echte klassieker en stamt dus al uit 1850!!
Zeg, die stoomboot is halverwege de negentiende eeuw heel modern. Op de dag van vandaag is de stoomboot omgetoverd in pakjesboot. Jan Schenkman introduceert ook Zwarte Piet. Ook de Zwarte Piet van die tijd is nu een heel andere Piet. Hij is nog wel zwart, maar hij is een grote vriend van de kinderen geworden.
Ook brengt Jan Schenkman de viervoeter van Sint Nicolaas in beeld. De schimmel van de Sint, altijd een prachtig paard met mooie benen, kan niet gemist worden door de Sint op zijn vele tochten in Nederland en Vlaanderen.

De grote verdienste van Jan Schenkman is dat hij Sint Nicolaas een eigen gezicht geeft. De Sint heeft dan wel een dubbelrol zo halverwege de negentiende eeuw. Hij is bestraffend met zak en roe, maar ook gul met het geven van geschenken als beloning. Pedagogisch een toch wat verwarrend beeld.
Sint Nicolaas wordt ruim een eeuw later meer en meer afgebeeld als een wijze, oude man met witte baard. De roe verdwijnt uit de hand van Zwarte Piet. Verder is de zak er niet meer om stoute kinderen mee te nemen, maar is gevuld met cadeautjes. Zo evolueert de Sint door de eeuwen heen. Hij blijft populair, ook in een nieuwe versie.

In mijn jonge jeugdjaren, lang geleden, komt Sint Nicolaas met een of meer Zwarte Pieten elk jaar thuis op bezoek. De kamer zit steeds vol met kinderen van mijn leeftijd of iets jonger of ouder, maar niemand is ouder dan tien jaar.
Iedereen is meer dan een uur te vroeg gekomen. Je weet immers nooit of de Sint niet wat eerder komt. Bovendien wil toch niemand Sint Nicolaas missen?
Het is wel frappant dat de Goedheiligman precies op het afgesproken tijdstip binnenkomt. Hij klopt wel eerst op de deur.
Zwarte Piet heeft twee grote zakken bij. De ene zak bevat wat pakjes. Voor ieder een chocoladeletter. De andere zak is leeg. Misschien komt er hier nog wat in. Niet altijd ben ik lief ...

 

 


HOME