HOME  Archief  Dromen  Gastenwoorden   Liefdesaforismen  Links  Nieuws  Perslichten  Publicaties    Wie ben ik ?  

 

Verankering van Vastenavend !!

"Verankering van Vastenavend" verscheen op 27 november 2013 (bestellen ?)

 

Verankering van Vastenavend

Het ultieme Vastenavendgevoel laat zich vangen in emoties en belevingen van heel wat mensen. Vastenavend is diepgeworteld in de samenleving en geeft de cultuur een speciale dimensie. Het karakter van Vastenavend, de impact op de samenleving, de effecten als grote saamhorigheid en identiteit, de drijfveren van vele vrijwilligers, het economisch belang en bovenal het genieten van het festijn komen uitgebreid ter sprake in dit boek.
De netto-opbrengst gaat integraal naar de Stichting Vrienden Hospice de Markies Bergen op Zoom.

De afhaalprijs van Verankering van Vastenavend is per exemplaar 8, bij toezending is de prijs per boek 10.

 

Verankering van Vastenavond is vanaf 27 november 2013 voor 8 per exemplaar ook verkrijgbaar bij:

Rookshop De Schelde, Antwerpsestraat 119, 4611 AE Bergen op Zoom, telefoonnummer 0164-242412
VVV Brabantse Wal, Kortemeestraat 19, 4611 TL Bergen op Zoom, Telefoon 0164-277482
Schoenmakerij Saddlers, Sint Josephstraat 26, 4611 ML Bergen op Zoom
De Tuymelaer, Grote Markt 6, 4611 NR Bergen op Zoom.

 

Een voorproefje:

Aswoensdag brengt het gevoel van ontnuchtering met Vastenavend als dierbare herinnering.

Mijn beleving: Aswoensdag

Het is Aswoensdag, de dag na Vastenavend. Op deze dag begint de Veertigdagentijd. Voor heel wat katholieken, zoals ik, gaat de vastentijd van start. Ik zie dat als een tijd van bezinning en inkeer. Al ruim duizend jaar is Aswoensdag de eerste dag van de vasten-periode. Dat is wel een traditie! De katholieke autoriteit wil met deze dag aangeven dat het heidense leutfeest voorbij is.
Vroeg in de avond ga ik naar de Gertrudiskerk. Tijdens de dienst wordt op mijn voorhoofd een askruisje aangebracht, nadat ik het lange haar op mijn voorhoofd wat opzij heb gedaan. Een askruisje halen is voor mij, als katholiek, een vast ritueel aan het begin van de vastentijd. Ik ga dan uitkijken naar het voorjaar en ook naar Pasen.
Het Vastenavendfeest is voorbij en ik bekijk opnieuw de betrekkelijkheid van het leven nu ik weer een askruisje heb gekregen. Zojuist heb ik de pastoor horen zeggen: "Stof ben je en tot stof zal je wederkeren."
Na de bijeenkomst in de kerk, die zo'n uurtje heeft geduurd, sta ik weer buiten. Ik ga van de Kerkstraat naar de Grote Markt. Als ik midden op het mooie, schoongemaakte plein ben, kijk ik naar de Peperbus. Ik moet even wennen aan het zicht. Op deze avond van Aswoensdag staat de verlichte Peperbus er weer naakt bij ...

Mijn beleving: Intocht

Het is zaterdag. De dag van de intocht. Wat heb ik uitgekeken naar deze dag! Deze dag wil ik intens beleven! Dit meemaken geeft zo'n goed startgevoel, ofschoon er al drie weken Vastenavend achter me liggen. Het Neuzebal... is dat nu al drie weken geleden?

In de ochtend ga ik naar een bloemenzaak en koop er vijf bossen tulpen. Straks wil ik namelijk de sterkhouders van de Bergse Vastenavend een bloemetje geven. Ik doe dat al jaren en het voelt als een fijne traditie. De hoofdrolspelers van de Vastenavend waardeer ik zeer om hun vele inspanningen. Dat verdient gewoon een bloemetje! Tulpen heb ik voor de n'g'eid, Nar, Steketee, Grtste Boer en ook voor de voorzitter van de Stichting Vastenavend.

De klok tikt vandaag wel traag. Graag zou ik de wijzers verzetten en de intocht nu maar laten beginnen. Geduld is een schone zaak! Ja, dat weet ik wel. Echter, mijn ongeduld is wel dominant aanwezig. Ik ga me omkleden en hoor een dweilband het liedje van vorig jaar spelen. Ik heb routine in mijn kiel aantrekken, gordijn omdoen, hoed opzetten, zakdoek knopen, tulpen pakken en wegwezen. Op naar het Stationsplein en de Stationsstraat.

In de buurt van het station is het een drukte van belang met vele belangstellenden en heel wat deelnemers aan de intocht. Grote wagens staan er ook, zoals het nieuwe gerijke en de wagen van Wana, de heks van Reimerswaal. In de verte zie ik de Blauwe Schuit aankomen. De boot is helemaal vol met dansende en zingende Vastenavendvierders. De schuit komt naderbij. Enkele minuten later verlaten de n'g'eid en Nar de Blauwe Schuit, groeten het talrijke publiek en gaan de Stationsstraat in. De Grtste Boer spreekt de pas aangekomen reizigers kort toe. Wat zijn de hoge gasten welkom! Nu moet ik mijn tulpen nog de juiste bestemmingen geven. Ik klim over het dranghek en stap op Steketee af. Daarna snel ik naar de Grtste Boer, Nar, de n'g'eid en als laatste bereik ik de voorzitter. Het is weer net op tijd gelukt. Missie volbracht! De stoet zet zich in beweging en ik ga naar de Grote Markt. Op het immense, volgestroomde plein wil ik de ontvangst van het leutige en kleurrijke gezelschap meemaken. Ik ben benieuwd of de tulpen de Vastenavenddrukte van vanmiddag overleven.

 

Met Vastenavend geniet de Krab volop, met dweilen en leut in de kop.

Mijn beleving: Wagetjes Kijke

De traditionele opmaat naar de optocht is voor mij het "Wagetjes Kijke". Op het Konterscherp en bij de Stadsschuur aan de Dubbelstraat zijn ware kunstwerken te bewonderen van de vele Bergse bouwers. Kleurrijke creaties wisselen elkaar af. Boodschappen en verhalen bij de wagens zijn er in grote verscheidenheid.

Op de woensdag voor de intocht presenteren de bouwclubs hun wagens aan de ontelbare belangstellenden. Duizenden, waaronder opvallend veel vrouwen, tonen interesse voor het werk van de bouwclubs en zij zijn uitermate nieuwsgierig naar de nieuwe creaties. Velen, waaronder ik, kunnen niet wachten om de wagens te zien totdat de optocht door de stad trekt. Dus komen zij zes dagen voor de dag van de optocht een kijkje nemen.

Zowel op het terrein waar de wagens staan opgesteld, als in de bouwkotten is het een drukte van belang. Leden van de bouwclubs geven uitleg over de wagens en enkele loopgroepen. Ook wordt verteld en gedemonstreerd hoe er fasegewijs wordt gebouwd. De tapkranen zijn open, bekers worden gevuld en door de dorstigen snel geleegd. De consumpties leveren de bouwclubs extra inkomsten op. Wat meer financin kunnen de bouwclubs goed gebruiken, want zij hebben heel wat uitgaven te doen om jaarlijks aan de optocht deel te nemen.

Rond middernacht ga ik naar huis. Rijke gedachten aan het "Wagetjes Kijke" vullen mijn hoofd. Wat is het vandaag een mooie dag met fijne ervaringen. En ... wat beschikken de bouwclubs over gemotiveerde leden!

Op de dag van Wagetjes Kijke zijn veel vrouwen op pad, het lijkt op het voorspel van de optocht in het Krabbegat.

 

Mijn beleving: Wana

De identiteit van de Vastenavend krijgt meer inhoud door velerlei onderwerpen en activiteiten. Voor mij is Wana, de heks van Reimerswaal, een belangrijke vrouw. Wat heeft zij een sterke identiteit.
Ik heb me laten vertellen dat Wana verleid is naar Bergen op Zoom te komen. Dit zou gebeurd zijn door de eerste Oogeid na de Tweede Wereldoorlog, Nilles I. Hij ging met vele anderen per boot naar Reimerswaal om Wana te verleiden mee naar het Krabbegat te gaan. En zij ging mee! Sindsdien vervult Wana elk jaar een belangrijke functie in de Vastenavendtijd. Vanaf de intocht is zij erbij en dat tot en met het vallen van de kraai. Het lied over Wana wordt dan iets voor twaalf uur op dinsdagavond gezongen. Het einde van de Vastenavend is dan zeer nabij. Voor mij is dat elke keer een historische beleving!
Elk jaar bezoek ik Wana tijdens de Vastenavend. Ik doe dat s nachts, omdat ik even met haar alleen wil zijn. Na middernacht ga ik naar haar toe. Ik kom op de Grote Markt. Ga naar Wana. Sta op de Grote Markt vlak voor het gerijke met Wana. Ik ben alleen bij haar. Wat is dit een bijzondere belevenis tussen ons. Wij met zn tweetjes: Wana, de heks en ik, de Krab. Ik doe nog een stap om nog dichterbij haar te zijn. Raak de wagen aan. Zie de enorme bezemsteel, haar imposante rok, stevige benen en gespierde armen. Wat een bovenlijf heeft ze! Dan haar gezicht Dat is onvergetelijk. Wat een immense kop. Wana trekt me aan en met haar is Vastenavend top!
Ineens hoor ik een stem. Een wat oudere man, die in elk geval zeer recentelijk sterk bevriend is geweest met alcohol, staat achter me. Hij vraagt: Wat doe je hier? Mijn antwoord is: Ik laat Wana in mij komen. Zijn reactie is: Zou je dat wel doen? Hij praat door en zegt: Je wordt behekst door seks met een heks! Hij roept dit keihard, alsof hij bij een dove staat. Dan krijst hij: Volgend jaar sta je anders ook als heks hier! Ik, als heks? Is dat mijn toekomst? Daarop besluit ik wat afstand van Wana te nemen. Toch intrigeert zij me wel

Met Wana dweilen in de nacht, geeft het leven extra pracht.

 

1. VERANKERING

Al hebben de goden het eeuwige leven dan mag de Vastenavend, als een bovenaardse kracht, ook eeuwig leven in het Krabbegat. Zo voelt het voor mij en ongetwijfeld sta ik niet alleen.

De Vastenavend als een warm gevoel in zich hebben. Is dat niet een echt Bergs geloof? Is dat niet het opperste dat een mens in het Krabbegat mag beleven?
De samenleving in de stad, waar Brabant Zeeland kust, is zo verknocht aan Vastenavend, dat echt sprake is van een duurzame verankering. Immers, bewijzen zijn er te over!

Dit boek is er om de verankering van Vastenavend in de Bergse samenleving te onderlijnen, handreikingen te doen, belangstellenden voor de Vastenavend van mijn denkbeelden en gevoelens kennis te laten nemen en om mijn liefde voor de Vastenavend te uiten.

Beste lezer, ik geloof in beleving en Vastenavend is beleving! Ga je mee om beleving samen mee te maken?
Veel leesplezier en agge mar leut et.

Jan van Wijk

 

naar HOME