Liefdesgevoel

Beste bezoeker van Woordliefde,

In deze rubriek verschijnen teksten als uitingen van “liefdesgevoel”. Dagelijks verneem ik ontwikkelingen in de wereld en enkele indrukken worden bewerkt om tot een bijdrage uit te groeien. De gevoelens over liefde gaan over het brede scala van wat er gebeurt, mij bereikt en ik kan verwerken. Het overnemen van een of meer teksten kan enkel met vermelding van de bron “woordliefde.nl”.

De eerste bijdrage is geplaatst op 16 januari 2021.

Veel goed gevoel bij het lezen van de teksten.

Jan van Wijk

~~~

ZOEKTOCHT

Sylvia is zoekende naar de grote liefde. Het duurt en duurt, dit al enkele maanden lang. Zij heeft leren observeren, het is een gezonde gewoonte geworden haar blik te laten zoeken en dit met vele herhalingen. Hiervoor heeft ze tijd gemaakt.

Haar scherpe waarnemen heeft ertoe geleid dat zij kritischer dan ooit naar anderen kijkt. Dit vindt Sylvia nodig, omdat de grote liefde een keuzeproces is, waarbij hoge eisen worden gesteld aan de selectie.

Meer en meer denkt Sylvia aan samen met iemand verder gaan. Zij wil tegenslag vermijden en woorden als boosheid, teleurstellen, verdriet en vastlopen zijn voor haar een bedreiging geworden. Aan wie kan zij nog vertrouwen geven?

Waar blijft de ideale persoon waarmee ze kan optrekken? Waar is de droom van de liefde waarbij het goed voelt? Wie is te koesteren? Ze stelt zich nog meer vragen en aan het zelfvertrouwen wordt geknaagd. Dan ziet ze een vriend uit haar jeugdjaren en stapt op hem af. Is dit nu een Sinterklaascadeautje?

30 november 2023

~~~

SINTERKLAASFEEST

Na haar scheiding is Monique een alleenstaande moeder en dat nu al een jaar. Ze heeft twee kinderen in de leeftijd van 6 en 4 jaar. Alimentatie krijgt ze niet van haar ex, omdat hij zonder werk is.

Monique heeft wel een baan, namelijk in een supermarkt vult zij de vakken en ook zit zij aan de kassa. Ze heeft een laag inkomen en heeft moeite elke maand rond te komen. Een deel van de maandelijkse inkomsten gaat naar schuldeisers, want zij en haar toenmalige echtgenoot hadden een winkel en die is failliet gegaan.

De maanden november en december vindt Monique de moeilijkste periode van het jaar, want veel geld voor cadeautjes met Sinterklaas is er niet. Na te bezuinigen op de verwarming door extra kleding te dragen en het hele jaar winkels af te lopen voor aanbiedingen, heeft ze wat geld opzij kunnen leggen. Voor het Sinterklaasfeest is het twee cadeautjes kopen een pakje voor haar zoontje en een presentje krijgt haar dochtertje. Deze aankopen doet zij in een zaak in tweedehands speelgoed.

Als Monique de twee geschenken gaat kopen, heeft ze al een mooi beeld bij het zien van de blijde gezichtjes van haar kroost. Wat geeft het uitzicht op het Sinterklaasfeest een goed gevoel.

22 november 2023

~~~

POLITICI

Binnenkort kan er in Nederland weer worden gestemd. Vele partijen doen moeite om in de gunst van de kiezer te komen. Op de televisie, sociale media, in kranten en tijdschriften, op straat en in zalen is menig keer een politicus in beeld. Naarmate de dag van de verkiezingen nadert worden de woorden van de kandidaten wat scherper en worden de tegenstanders minder ontzien. Een leugentje om bestwil is meer dan eens te horen, het geheugen is niet steeds volledig aanwezig en over gouden bergen wordt soms ook nog gesproken.

Bij de ene kiezer is het letten op de betrouwbaarheid van de politici, een ander verdiept zich in partijprogramma’s, weer een ander kijkt hoe het gedrag van de kandidaten is en het uiterlijk van de politici krijgt bij menigeen aandacht. Hebben de politici nu het beste voor met het land? Gaan zij voor hun idealen? Is hun ego nog verder te strelen? Willen zij nu iedereen tevreden stellen? Is er bij hen liefde voor de medemens?

15 november 2023

~~~

NABIJ

Ze voelt zich eenzaam. Het wordt donker, nu al vóór zes uur. Haar gedachte is: Blijf je me nabij? Ze twijfelt …

De nacht valt in en het duister daalt op haar neer. Haar licht gaat uit, maar herinneringen blijven. Ze valt in slaap en gedachten aan hem lichten op. Dit gebeurt elke nacht. Hij komt ooit terug, dat zegt zij in zichzelf.

Het einde is dof, de glans is weg, zij ziet hem in dromen weer komen. Hij komt niet, want dat besef is voorbij. Haar leven is het verleden.

8 november 2023

~~~

MOEDER

De maand oktober als borstkankermaand staat stevig in mijn geheugen gegrift …

Het is begin oktober, nu 20 jaar geleden. Mijn moeder zegt: “Precies 53 jaar geleden (de geboorte van mij) heb ik afgezien en nu is dat weer. Op jouw verjaardag word ik geopereerd.

Bij mijn moeder is borstkanker geconstateerd. Een knobbeltje in de borst is de aanleiding naar de dokter te gaan. Vervolgens komt zij bij de oncoloog. Deze kankerspecialist onderzoekt haar en stelt vast dat niet alleen de ene borst met het knobbeltje is aangetast, maar ook de andere. Wat te doen? Mijn moeder krijgt de opties niets doen, bestralen of amputatie. Zij kiest voor het laten verwijderen van haar beide borsten, want zij ziet op tegen vele bestralingen en niets doen betekent over een tijdje het einde van het leven. Het wordt een flinke ingreep.

Op mijn verjaardag wordt mijn moeder geopereerd. De operatie slaagt volgens de de specialist en zij is zichtbaar opgelucht. Maar dat is voor even, want de koorts verdwijnt niet uit haar lichaam en de wond blijft open.

Na een week is de situatie onveranderd en mijn moeder geeft tekenen van ongerustheid. Het is moed houden en hopen op beterschap. Zij stelt mij de vraag: “Heb ik er wel goed aangedaan?” Het is een weloverwogen beslissing, die in vrijheid, zonder druk is genomen. We spreken over het ontstane gevoel. Zij geeft me wat wensen en raad mee.

Mijn moeder wordt heel ziek en ik hoor dat de situatie hopeloos is. De grote wond ettert, de koorts is hoog, zij ijlt en de bacterie in haar lichaam is niet te verdrijven.

Drie weken na de operatie overlijdt mijn moeder. Het is vandaag 20 jaar geleden, maar het voelt nog zo vers in de tijd.

1 november 2023

~~~

VAL

Afgelopen week was ik in Spanje en heb onder andere Montserrat bezocht. Het bedevaartsoord is vooral overdag heel druk met belangstellenden en het zoeken naar een parkeerplaats vergt wat tijd.

Als ik rijdend naar een plaatsje speur om de auto tijdelijk te stallen, zie ik in een flits wat naar beneden vallen. Is het een kind, jas of wat anders? Een man gebaart van rustig te zijn.

Even later zie ik een bezorgde man een hond dragen. Hij gaat met het dier een auto in. De wagen rijdt weg, nagestaard door velen. De hond, een herderssoort, heeft een val van zo’n 20 meter gemaakt. Allerlei gedachten gaan door mijn hoofd als ik naar de hoge muur kijk. De hond is er vanaf gevallen. Hoe kan dit? Is het dier geduwd? Is de hond ergens hevig van geschrokken? Heeft het dier een misstap begaan? De hond overleeft een val van 20 meter. Heeft het dier veel gebroken? Blijft deze herder in leven? Tranen komen in de ogen. Uren zie ik de val in herhaling. Redt het dier het? De hond leeft in mijn gedachten en een triest gevoel overmant me.

18 oktober 2023

~~~

ONRUST

Je weet het …liefde is vreemd, onvoorspelbaar, doet pijn en voelt grillig als de kracht van verliefdheid heerst. Het voelt als zitten op een roze wolk met ineens zonsverduistering door grauwe wolken, waaruit regen klettert.

Onzekerheid komt op met naar buikgevoel, dat ongewenst blijft aanhouden. Wat te doen? Je weet het niet door de storm in het hoofd. Gedachten slingeren heen en weer en gaan ongekend tekeer.

Je zucht, vermoeidheid komt op, slapeloosheid neemt toe en het hoofd tolt nog steeds. Met hoofdpijn ontwaak je en ziet dat de bloemen zijn verwelkt.

4 oktober 2023

~~~

CIRCUS BOSSLE
hoog in de nok van het Duitse Circus Bossle

Een bezoek aan het familiecircus Bossle verrast de aanwezigen met een vlot, spannend, diervriendelijk en grappig programma. Het publiek wordt vermaakt op allerlei wijzen door artiesten en dieren.

Ik geniet van een clown, die meteen sfeer brengt, er is spanning bij het werpen van messen, en het jongleren is een genot om te zien. Het Duitse circus beschikt over vele dieren, zoals grote paarden, pony’s, lama’s, honden, bokken en kamelen. Gevaarlijke acts vinden plaats hoog in de nok van de circustent en een jong meisje toont haar kunsten in een grote ring die door de piste gaat. Jong geleerd …

jong geleerd … een meisje in de piste van het Duitse Cirus Bossle

Als ik tijdens de pauze een ronde maak, zie ik het goed onderhouden wagenpark, de prima verzorgde tent voor de dieren en een mooi verlichte circustent.

De familie Bossle zet de circustraditie voort. Deze mensen en hun medewerkers doen dit op een gedreven en enthousiaste wijze. Zij tonen liefde voor het circus!

kamelen in de piste van het Duitse Circus Bossle

29 september 2023

~~~~

HUWELIJKSBOOT VAART VOORBIJ

Mensen huwen aanzienlijk minder in vergelijking met enkele tientallen jaren geleden. Opvallend is dat de leeftijd om te trouwen naar boven opschuift.

Een gesprek met een moeder van half in de veertig gaat over het huwelijk. Zij zegt dat haar twee jongens van voor in de twintig niet van plan zijn een beslissing te nemen om te trouwen. Zij hebben het daar met hun partners over gehad. Het nut van een huwelijk zien zij niet in. De twee twintigers wonen samen met hun geliefden en het ongehuwd samenwonen vinden zij prima. Aan kinderen wordt niet gedacht, want het is voor een ieder werken met een volle baan, sporten, samen genieten en wat sociale contacten met vrienden onderhouden.

De twee twintigers zijn ervan overtuigd dat lang samenzijn onder één dak saai is, sleur met zich meebrengt en irritaties oplevert. Het huwelijk is dan niet de vorm om samen te zijn. Bovendien geeft het juridisch gedoe als een huwelijk moet worden ontbonden.

De twee jongemannen zeggen met hun geliefden duidelijke afspraken te hebben gemaakt en lang en gelukkig willen samenzijn. De huwelijksboot wordt niet gemist, maar vaart voorbij. De geliefden kijken ernaar.

24 september 2023

~~~

WEERBAAR

In de loop van de jaren heb ik geleerd weerbaarder te zijn en me daardoor beter weten stand te houden.

Het zich kunnen weren en houdbaar zijn door voor zichzelf op te komen, betekent in staat zijn tegenstand te bieden. Het is dan weerbaarheid tonen om een tegenslag te kunnen opvangen. Overeind blijven en onheil afwenden is in de liefde van belang. Dan is het niet behoren tot de klagers, die voortdurend aandacht van anderen vragen.

Slachtoffers in de liefde gaan leren crisisbestendig en weerbaarder te worden. Zij gaan zelf hun situatie verbeteren om te komen tot een meer aangenaam leven. Vertrouwen geven is van belang, maar zeker zo belangrijk is het het gevoel van betrouwbaarheid krijgen en zich niet blind in een nieuw avontuur storten. Hierdoor wordt de samenleving ook weerbaarder en toont deze veerkracht om met tegenslagen om te gaan.

In de liefde kunnen nare gebeurtenissen voorkomen en is er vermogen nodig zich te verdedigen. Dit blijkt erbij te horen. De echte liefde toelaten is dan een volgende stap, die met meer kracht wordt gezet.

17 september 2023

~~~

MOGELIJKHEDEN

Steeds meer neem ik de tijd om te weten te komen of ik de juiste dingen doe. Naarmate ik in jaren klim, wordt de selectie wat te kunnen doen verder doorgevoerd. Er valt alsmaar meer af …

Om teleurstellingen te mijden, is het doen wat nog mogelijk is en daarbij ervaren of het ook goed voelt. Doen wat je kunt, komt in me op en eigenlijk is dat nog best veel. Kijk, de 100 meter loop ik niet in 10 seconden, maar dat heb ik nooit gekund. Wel is het dat ondernemen wat haalbaar is, zoals anderen helpen, sociale contacten onderhouden, dagelijks lezen, wandelingen maken, plaatsen bezoeken en vooral danken voor de beleefde dag.

In feite heb ik nog heel wat mogelijkheden en dat is met liefde te koesteren. Wat ben ik toch een rijk mens.

8 september 2023

~~~

JAREN

Mensen leven langer en dit komt vooral door welvaart en vooruitgang van medische wetenschap. Voedingsmiddelen zijn verbeterd, evenals hygiëne en is het werken veiliger en vaak lichamelijk minder belastend gemaakt. De medische wetenschap boekt vorderingen, maar op tal van terreinen is nog meer dan een vordering te maken, zoals bij verscheidene kankersoorten. Ik hoor dat door het meer aandacht geven aan preventie de gemiddelde leeftijd van de mensen sterk kan toenemen.

Het langer leven van mensen verhoogt het kostenplaatje van de gezondheidszorg. Om dit te blijven beheersen is meer inzetten op preventie van geestelijk en lichamelijk ongemak nodig.

Meer dan soms hoor ik opmerkingen over de vele kosten die voor ouderen worden gemaakt. Deze vind ik misplaatst, omdat ook ouderen recht hebben op kwalitatief goede levensjaren. Gelukkig woon ik in vrijheid en is van overheidsdwang om het leven van zieke ouderen te beëindigen geen sprake. Een langer leven verdient liefde voor jaren.

31 augustus 2023

~~~

SAMEN

Vandaag is een dag in mineur. Zij vernemen van de arts dat hij niet lang meer heeft te leven door uitzaaiingen in het hele lichaam. Daar is niets meer aan te doen. De tijding slaat in als een bom. Nog twee, wellicht drie maanden bij elkaar.

Elke dag intens genieten van het samenzijn. Nu nog met z’n tweetjes. Mooie momenten van toen worden herhaald in woorden tot elkaar. Dit kan nu nog, want de tijd om met elkaar veel en meer dan ooit te delen, is aangebroken.

Er is nog wel meer dan wat te regelen, zoals de uitvaart. Een verblijf in de hospice is geen optie, want in de resterende weken is zij zijn verpleegster. Dit kan en moet ze aankunnen. Ook kunnen ze afscheid nemen van elkaar en dat is niet iedereen gegeven. Ze kijkt hem aan, glimlacht, een traan …

Nu is zij nog samen met hem. Later ook, maar dan in voelbare gedachten.

9 augustus 2023

~~~

GEEN CONTACT

Tien jaar geleden zijn Henk en Sofie gescheiden. Tijdens hun huwelijk zijn drie dochters geboren. Vóór de scheiding officieel is uitgesproken, zegt zij tegen hem dat de kinderen bij haar zijn en blijven. Ook krijgt Henk van Sofie te horen dat zij ervoor zal zorgen dat hij geen contact meer krijgt met de kinderen.

Sofie beïnvloedt de kinderen zodanig dat zij enkel oog hebben voor hun moeder. Over Henk worden enkel kwade voorvallen verteld en Sofie kruipt in de slachtofferrol. Alles wat misgaat wordt Henk aangerekend. Ook de familie van Sofie heeft met haar en de dochters te doen. Wat bezielt Henk om Sofie en de kinderen dit aan te doen?

Jaren later blijkt dat Sofie er aardig in is geslaagd de kinderen bij Henk weg te houden. Door de vele vertelsels is Henk in een zodanig kwaad daglicht geplaatst dat er geen contact is tussen hem en de kinderen. Henk vraagt zich af of zijn dochters niets van hem willen weten. Hij heeft hen wat te zeggen …

22 juli 2023

~~~

DE KANAKEN MET GROOT ENTHOUSIASME

Het bijwonen van een concert van De Kanaken is elke keer een waardevolle gebeurtenis. Het koor brengt een gevarieerd programma met Ierse liederen, shanty’s, liederen over zeemannen en liefde. De mannen van De Kanaken laten bij ieder optreden merken dat zij met veel plezier en groot enthousiasme de liederen brengen. Bij het zingen zorgen zij ook voor instrumentale klanken van onder meer accordeon, gitaar en mondharmonica.

De Kanaken in concert

Het mannenkoor zingt al twee decennia vol overgave liederen zoals The Shaver, Whisky in the jaar, Sloop John B, The fields of Athenry, Hector the hero, Goodbye my love en Steel away. Voor elk optreden komen vele belangstellenden naar hun muziek luisteren en genieten er met volle teugen van. Wat kan muziek niet alleen mooi klinken, maar ook met vreugde worden beleefd. De Kanaken tonen liefde voor het brengen van hun uitgebreid repertoire. Info over De Kanaken: www.kanaken.nl.

8 juli 2023

~~~

UITSTRALING

Onlangs sprak ik Monique, een vrouw met een opvallende uitstraling. Monique vertelt me een en ander …

Ik ben pas half in de veertig en me zo jong als ik werkelijk ben. Vaak hoor ik van vrienden dat ik er goed uitzie, maar belangrijk is wat ik er zelf van vind. Met mijn positieve uitstraling en goed gevoel pak ik de dag aan en maak er niet alleen het beste van, maar ook met aandacht voor de ander zijn er meer die een goede dag beleven. Dat ik positief ben ingesteld komt door mijn manier van leven. Dagelijks een wandeling van een uur met een flink tempo en veel water drinken.

Ik geniet ervan mensen te ontmoeten en met hen in gesprek te zijn over allerlei onderwerpen. Zo leer ik de ander kennen, want aandacht geven doet wonderen.

19 juni 2023

~~~

UITERLIJK

Marion is onlangs 50 jaar geworden en voelt zich goed. Dit komt volgens haar door dagelijks een uurtje sporten, een wandeling in stevig tempo maken, geen vlees eten, veel water drinken en een positieve ingesteldheid. Ze heeft een vrij strakke huid en een rimpeltje op het voorhoofd accentueert het bevallige gezicht.

Waar ben je trots op, Marion? Mijn gezicht, omdat het strak is en toch heb ik geen schoonheidsideaal. Ook mijn slanke benen zijn oké.
Waarover maak jij je zorgen? Mijn haar wordt wat dunner en een permanentje hoef ik niet.
Ben je tevreden over je uiterlijk? Nou en of. Mijn gezicht en benen mogen worden gezien en dat zelfs in deze fase van mijn leven.
Wat vind je belangrijk? Dat ik mezelf kan zijn. Hoe ik me opmaak en kleed is mijn keuze. Wat een ander ervan vindt, is niet mijn leven.

11 juni 2023

~~~

PRIJZEN

Ze heeft een klein pensioen, huurt een sociale woning, bezit geen spaargeld en is weduwe.

Elke dag ervaart zij dat het verre van makkelijk is met haar geld rond te komen. De energieprijzen zijn hoog en voor boodschappen is het steeds hogere prijzen betalen in de supermarkt. Bij de aankoop van levensmiddelen valt de keuze op de huismerken, want de producten van de bekende merken zijn te prijzig. Ze bekijkt de aanbiedingen van de winkels en met een boodschappenlijstje gaat ze de winkel in. Dan houdt zij zich strikt aan het vooraf gemaakte rijtje van echt noodzakelijke producten. Een impulsaankoop is niet aan de orde, ook al zijn de verleidingen wel eens groot.

Als de vrouw met haar tasje thuiskomt van de winkel worden de producten op tafel gelegd. Het lijkt wel dat ze steeds minder koopt …

27 mei 2023

~~~

BESLISSEN

Al lang tobt ze over hoe het verder gaat met de relatie met haar nieuwe vriend. Na weer een teleurstelling besluit ze geen verwachtingen meer te koesteren. Toch ligt ze nog steeds wakker in de nacht en denkt, denkt, denkt … Gedachten over gevoelens komen, gaan en komen terug.

Na weken vol onrust krijgt ze een ingeving. Dit verneem ik later van haar, want we kennen elkaar al jaren. Ze vertelt me wat ze hem heeft gezegd: “Mijn gevoel heeft me gedwongen … mijn hoofd tolt al zo lang, ben helemaal niet fit … dit doet me beslissen met jou niet verder te gaan.” Ze zegt opgelucht te zijn nu de knoop is doorgehakt. Ik wens haar geluk en hoop dat de toekomst voor haar nog mooie liefde brengt.

21 mei 2023

~~~

BLOESEM
bloesem

Ze ziet haar liefde als bloesem, die prachtig schittert in het zonlicht. Zoals de bloesem, is ook de liefde tijdelijk, want de tijd verricht het werk van de verandering. Ze realiseert zich dat het goede gevoel eens voorbij zal zijn.

Als de bloesem is verdwenen, is het uitzien naar een volgend voorjaar om schoonheid te aanschouwen. Zij ziet haar liefde ook veranderen, vernieuwen en terugkomen, zolang zij van de schoonheid van goed gevoel blijft houden.

30 april 2023

~~~

AFSCHEID

Zwaar en droevig voel ik me. Ik kijk en zie je liggen. Het hart geeft geen slagen meer en jouw laatste woord is gezegd. De jaren van groei en bloei zijn voorbij. Het lijkt dat een oude, grote boom is geveld en er nu geen schaduw meer is.

Ik dank je dat ik jou heb mogen leren kennen en een deel van jouw leven ben geweest. Wat hebben we samen veel kunnen delen. Nu voel ik het gemis. We zien elkaar terug in de hemel, waar jij nu al bent. Dag vriend!

24 april 2023

~~~

PRIJS

De prijzen van goederen en diensten blijven maar stijgen, haar inkomen gaat wel iets omhoog, maar dat is onvoldoende om te leven zoals voorheen. Ze ziet de rekeningen van plaatselijke belastingen, verzekeringen, ziektekosten en meer. In de supermarkt is er meer geld dan ooit nodig om het hoogstnodige te kunnen kopen. Dit houdt ze niet vol en dit beseffen geeft een onrustig gevoel.

Ooit was het anders, want in de tijd van haar gelukkig en romantisch huwelijk was er geen dreiging van naderende armoede. Haar man verdiende een mooi salaris, maar hij werd ziek. Na een slepende ziekte kwam het onvermijdelijke en stond zij er ongewild alleen voor.

Een nieuwe partner vinden is nooit een zoektocht geweest. Een ander kan niet zijn zoals haar overleden man. Het aangaan van een nieuwe relatie gaat slagen als de liefde sterk genoeg is en het enkel voor het geld met een ander samenzijn, is niet haar doel. De liefde voor haar man is zo sterk en dan past geen andere relatie in haar leven. Was hij er nog maar, komt vaak in haar op. De liefde voor haar man kent de hoogste prijs.

9 april 2023

~~~

MACHT

Het lijkt er meer en meer op dat in Europa klimaatdoelen als een dictaat worden opgelegd. Pogingen tot discussies over welke weg te gaan zijn bijvoorbeeld in Nederland niet aan de orde en worden terzijde geschoven. De landelijke politiek dwingt veranderingen af en de weg erheen is in beton gegoten. De mening van de burger wordt niet gevraagd en ook niet gehoord. Dit is machtspolitiek bedrijven.

In Frankrijk zijn vele protesten en duizenden gaan meermaals de straat op, want de wijze waarop de pensioenleeftijd wordt verhoogd, gaat niet democratisch. Ook hier wordt machtspolitiek bedreven.

Het zijn voorbeelden van de machtsuitoefening door de politiek en dat in landen waar er democratie is … Steeds meer krijg ik de indruk dat vrije burgers geen keuze hebben. De overheidsdwang leidt tot ontevredenheid en de liefde tussen burgers en politiek bekoelt met de hoge druk van een snelkookpan.

27 maart 2023.

~~~

OUDER

Ze is 72 en voelt zich veel jonger dan ze is. Lichamelijk ziet er wat ouder uit, maar in het hoofd geeft zij zich zo’n 40 jaar. Ze is trots op haar leeftijd, lichaam en geest. Ik mag er nog zijn, vertelt ze me.

Haar huid is wat minder strak, ook al werkt ze dagelijks aan het lichaam door oefeningen te doen, wat te wandelen en fietsen. Bewegen vindt ze belangrijk om te zijn zoals ze nu is. Ze kleedt zich opvallend kleurrijk en kleding mag best strak zitten, want door met mate te eten en veel te bewegen is het gewicht constant bij maatje 38.

Het mooie aan ouder worden is het elke dag kunnen genieten van de natuur en de gesprekken met vrienden. Zo is geen dag hetzelfde.

20 maart 2023

~~~

VERANDERING

Ze is fitter dan ooit en dat op haar vijftigste.

Vorig jaar ging het roer om. Het was afgelopen met languit op de bank liggen, chips en nootjes eten, vlees consumeren en alcoholische dranken nemen.

Het nieuwe leven bestaat uit elke dag bewegen door minstens een uur te wandelen, in de stad de auto te laten staan en ’s morgens lichamelijke oefeningen te doen. Daar voelt ze zich heerlijk bij. De chips zijn vervangen door fruit en vlees wordt niet meer gegeten, wel veel groenten. In plaats van bier, wijn en port is het thee en water drinken. Ook cola zero is welkom.

In een jaar is ze veranderd door meer bewust te leven. Ze vindt haar lichaam strakker en sexy ogen. Haar geest is fris en het positief denken overheerst. Van vriendinnen en vrienden krijgt ze complimenten en een paar zijn haar gaan nadoen. Haar grootste vriend uit het gevoel trots te zijn op haar veranderingen van lichaam en geest. Hij zegt dat zij zich opnieuw heeft uitgevonden.

13 maart 2023

~~~

DUIF

Een paar weken terug bouwden twee duiven een nest in een grote dennenboom voor mijn woning. Dagenlang werden takjes aangevoerd en het nest kreeg steeds meer vorm. Vervolgens gingen duivin en doffer langdurig in het nest zitten. Ik trof het een keer dat ik naar buiten keek, geen duif aanwezig was en twee eitjes zag.

De duiven hebben dagenlang gebroed om de eitjes warm te houden. Dit heeft geduurd tot vanmorgen. Eerst zag ik het nest met slechts één eitje erin. Een paar uur later keek ik weer en zag dat het hele nest leeg was. Nog wat later kwam een duif bij het verlaten nest. Het leek erop dat de intelligente vogel triest keek. Zo ook ik …

de duif ziet een leeg nest

7 maart 2023

~~~

VASTENAVEND
Vastenavend in Bergen op Zoom met de stadstoren, de Peperbus, in passende kleding.

Sinds drie jaar is het weer Vastenavend (carnaval) vieren zonder coronabeperkingen en dit brengt duizenden op de been. Na de gijzeling door de pandemie heeft “de leut” de feestvierders te pakken. Zo gebeurt dit ook in mijn stad Bergen op Zoom, dat tijdelijk is omgedoopt tot Krabbegat.

Wana de heks aanwezig bij de intocht van de Vastenavend in Bergen op Zoom.
ontvangst voor het stadhuis in Bergen op Zoom

Er heerst grote drukte bij de intocht en andere festiviteiten, zoals de Vastenavendmis in de Sint-Gertrudiskerk en de kindervastenavond op een volle Grote Markt, waar velen lachen en de muziek van de ziel laten klinken.

Grote drukte tijdens de Vastenavendmis in de Sint-Gertrudiskerk te Bergen op Zoom.

Gedurende vier dagen is er een bijzonder aangenaam aards paradijs, waar velen lang naar hebben toegeleefd. De liefde voor carnaval blijft groot en de liefhebbers vieren Vastenavend zonder wanklanken. Opnieuw voelt dit als heel bijzonder om mee te maken.

De start van de Kindervastenavend op de Grote Markt in Bergen op Zoom.
Kindervastenavend op de Grote Markt in Bergen op Zoom.

20 februari 2023

~~~

HERDENKING WATERSNOODRAMP ZONDER KONING

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Maxima ontbreken bij de herdenking van de grootste natuurramp in Nederland. Direct zijn op 1 februari 1953 bijna 2000 mensen omgekomen door extreem natuurgeweld. Indirect zijn er nog meer slachtoffers wegens opgelopen longontstekingen en andere ziektes, die later tot de dood leiden.

De koning is met vrouw en oudste dochter op bezoek bij eilandbewoners in de Caribische Zee. Daar verblijven is natuurlijk veel aangenamer dan stilstaan bij een immense ramp. De drie van koninklijke huize genieten blijkbaar liever met volle teugen van een boottochtje en even dansen met leden van de plaatselijke bevolking.

Waarom deze reis niet eerder of later maken en dan wel aanwezig zijn bij de 70-jarige herdenking van de Watersnoodramp? Is liefde tonen aan nabestaanden in Zuidwest-Nederland en in het openbaar stilstaan bij de natuurramp teveel gevraagd? Door de afwezigheid bij de herdenking blijft het Koninklijk gezin missers verzamelen.

2 februari 2023

~~~

DOETJES

Meer en meer krijg ik de indruk, dat kinderen steeds verder worden afgesloten van de werkelijkheid. Hierdoor worden zij zowat voor alles beschermd.

Een voorbeeld: een waarschuwing wordt gegeven dat het hard gaat waaien en bijgevolg mag het kind van de ouders niet naar school, want het moet binnen blijven. Nog een typerend voorval: de inhoud van een film gaat over een te ondeugend kind en de productie mag overdag niet op de televisie worden uitgezonden. Echter, wat doen de kinderen wel? Zij zien op hun telefoontjes allerlei gewelddaden en seksuele uitspattingen. Ach, dat weten de ouders zeker niet.

Bij kinderen spelen ouders meermaals een betuttelende rol. Zij beschermen hun kindertjes tegen alles wat niet “heilig” is. Het pamperen door de ouders gaat gewoon door, ook al plassen de kinderen niet meer in de broek.

Het kweken van doetjes past in het beeld van een algehele vertrutting van de maatschappij. Overdreven bescherming zorgt er niet voor dat mensen tegenslagen in het leven aankunnen. Kunnen de overdreven beschermde kindertjes straks zelfstandig in het leven staan?

Liefde uiten voor kinderen is wat anders dan hen voortdurend onder het gezag van de bescherming van overbezorgde ouders plaatsen.

26 januari 2023

~~~

KERSTCIRCUS

In de periode van half december tot begin januari staat in enkele plaatsen een kerstcircus. In de winter trekken circussen niet vaak van de ene naar de andere plaats en dan laten artiesten zich voor enkele weken contracteren om tijdens een gelegenheid als een kerstcircus hun talenten te tonen.

de jonge, Italiaanse artieste Luna Valkiv treedt op in “Kerstcircus Etten-Leur”

Duizenden bezoeken een kerstcircus en ook ik behoor tot het hooggeëerd publiek in het “Kerstcircus Etten-Leur”, waar andermaal Kevin van Geet, als jonge circusdirecteur, een prachtig spektakel biedt. Vol ontzag aanschouw ik de acrobatische nummers en het komt in me op dat hun lichamen van elastiek zijn. Van hoogstaand vakwerk getuigen ook de optredens van goed op elkaar ingespeelde clowns en weten dieren het publiek op meesterlijke wijze te boeien. Menig keer raak ik onder de indruk van de hoogstaande acts van de circusartiesten. Zij komen onder meer uit Duitsland, Italië, Oekraïne en Spanje. Het is voor hen ontelbare keren trainen en dit jarenlang om te groeien naar het verlangde niveau. Dit getuigt van grote liefde voor het circusvak.

26 december 2022

~~~

HARTKOEK MET KERSTMIS

Onlangs bezocht ik een Duitse kerstmarkt. Vele kraampjes, met allerlei waren, nodigden belangstellenden uit wat te kopen. Ineens werd mijn aandacht getrokken door een stand met vele harten van koek. Ik kocht er een om als blijk van liefde weg te geven. In Duitsland en Oostenrijk gebeurt dit veelal bij de oktoberfeesten en in de kersttijd.

een hart als koek om uit liefde weg te geven: “ik heb je zo … lief”

Koeken in de vorm van een hart zijn een Duitse en Oostenrijkse lekkernij met onder meer gekonfijt fruit, honing, speculaaskruiden en kaneelpoeder. De koeken hebben de vorm van een hart, waarvan gesmuld kan worden. Deze koeken worden “Lebkuchen” genoemd en smaken naar taaitaai uit de Sinterklaastijd. Zij zijn kleurrijk versierd met glazuur over woordjes en tekentjes. Meermaals zie ik op de koeken enkele woorden van liefde staan. Het schenken van de koeken gaat terug naar de 13e eeuw. Met Kerstmis geef ik uit liefde de koek weg en hang deze om een hals van … Dat voelt bij mij toch wel wat anders dan een tafel vol kerstrijk eten. Met dat hart voel ik me zo rijk.

20 december 2022

~~~

MET TIJDSDRUK NAAR KERSTMIS

In de aanloop naar Kerstmis zie ik velen zich snel voortbewegen; vlug dit, rap dat …

De haastige mensen komen tijd tekort door teveel willen, omdat zoveel mogelijk lijkt. De dagen zijn overvol en dat lijkt ambitieus. Echter, menig keer is er spanning om al het geplande uit te kunnen voeren. Ja, inzicht in de beschikbare tijd is niet iedereen gegeven. Zijn in de beperkte tijdspanne de prioriteiten duidelijk? Is er in dit drukke tijdvak wel voorrang gegeven aan dat wat er echt toe doet? Ach, in dagen met een tijdbeperking is het weten hoe met de tijd om te gaan en dan staat een tijdseenheid niet onder druk.

Het voortdurend naar de klok kijken, doet de secondewijzer niet trager gaan; de kloktijd gaat de klokkijker niet helpen. Wat dan …? Minder op het lijstje van nog te doen zetten, is een optie, evenals wat flexibel met de tijd om te gaan. Een bezoek aan goede vrienden mag toch ook eens langer duren. Tijd voor liefdevol ontmoeten, kent geen naar de klok kijken en dan raakt het tijdsgewricht niet ontwricht.

Veel liefde met minder tijdsdruk naar Kerstmis.

16 december 2022

~~~

NIKI TERPSTRA NEEMT AFSCHEID MET ZEGE IN ZESDAAGSE ROTTERDAM

Tijdens de Rotterdamse Zesdaagse heeft de 38-jarige Niki Terpstra afscheid genomen van het professionele wielrennen. Bij het “vaarwel” zijn de gasten onder meer zijn voormalige ploegleider Patrick Lefevre en de oud-renners Iljo Keisse, Laurens ten Dam en Danny Stam.

Niki Terpstra wint met Yoeri Havik de Zesdaagse van Rotterdam 2022

De wielerloopbaan van Niki Terpstra is rijk aan plussen en minnen. Grote overwinningen zijn Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Daarnaast heeft hij met de nodige pech moeten afrekenen, zoals ernstige valpartijen en blessures. Zijn vrouw Ramona heeft hem steeds terzijde gestaan.

Met Yoeri Havik als koppelgenoot behaalt Niki Terpstra in zijn laatste wedstrijd de overwinning in de Zesdaagse van Rotterdam. In de Maasstad heeft hij vijfmaal de zege behaald.

Een man met grote liefde voor de wielersport is als beroepsrenner uitgekoerst, maar wel wil Niki Terpstra gravelwedstrijden gaan betwisten.

12 december 2022

~~~

SINTERKLAAS EEN FEEST VOL WARMTE
Sinterklaas geeft een feest vol warmte

De afgelopen weken is Sinterklaas veelvuldig op bezoek bij scholen, families, bedrijven en verenigingen. Ook toont de Sint zich in stoeten, voorstellingen en actualiteitenprogramma’s. Als ik dan de gezichtjes van kinderen zie en ook de wat minder jonge aanwezigen bekijk, komt een gevoel van blijheid in me op. Sinterklaas biedt steeds een feest vol warmte.

In de periode half oktober tot begin december verzorg ik voordrachten over Sint-Nicolaas en belicht ik de geschiedenis van eeuwen terug tot heden. Steeds is het gehoor vol aandacht en de mensen kennen en herkennen veel van toen en nu. De reacties getuigen ook van goed gevoel en blijheid. Herinneringen delen geeft ook een blijk van samen beleven en herbeleven. Ook dan constateer ik dat Sinterklaas een feest vol warmte is. De liefde voor het Sinterklaasfeest is bij velen diep verankerd in het leven.

3 december 2022

~~~

BERGEN OP ZOOM DAAR ZIT MUZIEK IN
boekomslag van “Bergen op Zoom, daar zit muziek in”

In het Groot Arsenaal te Bergen op Zoom is het derde fotoboek gepresenteerd van Jacques en Sofie van Eekelen, met als titel “Bergen op Zoom daar zit muziek in”. Zoon Davie heeft gezorgd voor vormgeving en dochter Leonie voor teksten. Bovendien heeft hun vader Jacques het boek verrijkt met poëzie.

boekpresentatie door Jacques,Sofie en Davie van Eekelen

In het boek zijn ruim 300 gezichten belicht uit de stad, die vol muziek zit. De gefotografeerden zijn te zien als leden van onder meer orkesten en zanggroepen, maar ook individuelen zijn rijkelijk vertegenwoordigd in de uitgave. Zij zijn afgebeeld met bijvoorbeeld trompet, trom, piano, gitaar of microfoon. Het fotoboek is een tijdsopname en is niet alleen een waardevolle uitgave voor nu, maar ook om later terug te kijken naar de tijd van toen.

De Kanaken met zang, mondharmonica’s, gitaren en accordeon

Tijdens de presentatie van het fotoboek zijn er vele optredens van groepen en duo’s, waaronder de bekende groep De Kanaken, die een ongekend breed repertoire aan liederen in verschillende talen ten gehore brengen. De verscheidenheid van de liederen van De Kanaken passen naadloos bij het gevarieerde fotoboek van Jacques en Sofie van Eekelen.

21 november 2022

~~~

PIERRE KARTNER … EEN ICOON IS HEEN

Pierre (Petrus Antonius Laurentius) Kartner (1935-2022), de bekende zanger en componist is overleden. Hij had succes door veel creativiteit, groot zelfvertrouwen en enorm doorzettingsvermogen.

Van jongs af aan heeft hij muzikale dromen. Echter, om deze te verwezenlijken, zijn er vele inspanningen te leveren. Met ontvangen kostbare talenten, veel passie, voortdurende toewijding en de wil doelen te bereiken, heeft Pierre Kartner een indrukwekkende weg afgelegd. Ondanks tegenslagen is hij steeds in zichzelf blijven geloven en daarbij is enige zelfspot hem niet vreemd.

Na jaren hard werken en de moed niet laten zakken komt de verlangde doorbraak. Een creatieve vondst van hoog gehalte is zijn presentatie als Vader Abraham. Vooral in de jaren 70 van de 20e eeuw komen vele hits, als “zou het erg zijn, lieve opa” (1971), “bedankt lieve ouders” (1973), “in het kleine café aan de haven” (1976) en “’t Smurfenlied” (1977), dat een wereldwijde hit is geworden.

Pierre Kartner schrijft en componeert niet alleen liedjes voor zichzelf, maar ook voor anderen. Vele van door hem geschreven en gecomponeerde liedjes zijn grote hits geworden, zoals “Huilen is voor jou te laat” uit 1970 door Corry en de Rekels, “Manuela” uit 1971 door Jacques Herb, “de clown” uit 1971 door Ben Cramer, “zou het erg zijn lieve opa” uit 1971 door Wilma en “een kind zonder moeder” uit 1974 door Mieke.

Pierre Kartner verdient meer dan grote waardering voor zijn vele, muzikale, Nederlandstalige liedjes, die grote geschenken zijn voor de Nederlandse en internationale muziekcultuur. Een groots liedjesschrijver en zanger is met klanken vol herinneringen opgestegen. Wat een icoon!

12 november 2022

~~~

WILL FERDY (1927-2022)

De Vlaamse zanger, cabaretier en komiek Will Ferdy is overleden. Will Ferdy is het pseudoniem van Werner Ferdinande.

Will Ferdy maakte vele liedjes en trad vaak op. Grote hits van hem zijn “Ziede gij me gere (1951), “De Stervende” (1964) en “Het Schrijverke” (1960), op het gelijknamige gedicht van de priester-dichter Guido Gezelle (1830-1899). Het allergrootste succes van Will Ferdy is het gevoelige “Christine” uit 1965. In 2014 stopte hij met optreden.

In 1970 kwam de katholiek gelovige Will Ferdy op een andere wijze in het nieuws, namelijk door het bekendmaken van zijn seksuele geaardheid. Will Ferdy kwam er openlijk voor uit homoseksueel te zijn. Hij was de eerste Vlaamse artiest die met deze openbaring naar buiten kwam.

Will Ferdy had hartproblemen en de ziekte van Parkinson. Hij stierf op 95-jarige leeftijd op 8 november 2022 in zijn serviceflat te Antwerpen. Met Will Ferdy gaat een innemend mens met een prachtige stem heen.

10 november 2022

~~~

IMMIGRATIE AAN HERORIËNTERING TOE

In menig land is het immigratiebeleid een onderwerp met veel hoofdpijn, dat maar niet wordt opgelost door de overheid in regionaal, nationaal en internationaal verband.

Met grote regelmaat verschijnen in de media alarmerende berichten over mensen die vanuit Frankrijk het Kanaal over willen steken en een nieuw leven willen beginnen in Groot-Brittannië. Ook komen vluchtelingen in het nieuws die met bootjes op de Middellandse Zee verblijven en naar Europa willen. In Nederland komen beelden op de televisie van asielzoekers, waarvoor geen opvang is.

Er is een fundamentele heroriëntatie nodig op het immigratievraagstuk in Europa. Dit betreft niet alleen vluchtelingen op doorreis, maar ook asielzoekers. De nodige, diepgaande heroverweging leidt hopelijk tot een koerswijziging in menig land en in Europees verband, waardoor hulpbehoevenden worden gered en economische gelukzoekers elders hun toekomst hebben. Zolang er geen effectieve maatregelen zijn genomen, is er geen eind aan de wassende toestroom.

De vraag is of de bereidheid aanwezig is om fundamenteel naar het immigratievraagstuk te kijken en er vervolgens wat aan te doen. Immers, landen in Europa ontkomen er niet aan de instroom te beteugelen. Het besef gaat doorklinken dat er grenzen zijn aan wat een land aankan. Daarbij is nodig ruimte te houden voor noodzakelijke immigratie. Het is dan bijvoorbeeld denken aan mensen, die tijdelijk op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld en zij die hun land verlaten omdat er martelingen en moorden plaatsvinden door een totalitair regime. De liefde voor vluchtelingen mag zich blijven uiten in gastvrijheid, maar dan wel in een internationaal, menswaardig perspectief.

3 november 2022

~~~

JERRY LEE LEWIS(1935-2022) EEN BRUISEND LEVEN

Jerry Lee Lewis is een baanbrekend artiest in de muziek en toont zich niet alleen zingend, maar ook energiek pianospelend met vingers, vuisten, voeten, ellebogen en billen. Met de naam “The Killer” is hij vooral een grote pionier van de rock-‘n-roll en daarvoor van de stroming rockabilly. Ook heeft hij blues- en countrynummers gespeeld en uitgebracht.

In 1957 heeft Jerry Lee Lewis, op 21-jarige leeftijd, een wereldhit met “Whole Lotta Shakin’ Goin’ On”; een nummer met een hoog tempo en dat past bij zijn ruige podiumact vol schijnbaar onuitputtelijke energie. Zijn allergrootste succes boekt hij met het nummer “Great Balls Of Fire”. In 1986 krijgt Jerry Lee Lewis, als een van de eersten, een plaats in de “Hall of Fame”

Jerry Lee Lewis is afkomstig uit een arm gezin, omarmt de liefde voor muziek en zet grensverleggende stappen in de muziek- en huwelijkswereld. Niet alleen tijdens zijn optredens maar ook op het privévlak gaat het er onstuimig aan toe. Hij trouwt zevenmaal en daarbij is ook een huwelijk met zijn 13-jarig achternichtje Myra Gale Brown (1944) als hij 22 is. Vooral dit huwelijk, dat van eind 1957 tot in 1970 duurt, zorgt voor veel commotie in de media. Zijn zevende huwelijk sluit hij in 2012; hij trouwt dan met Judith Brown(1950), zijn persoonlijke verzorgster, die eerder met zijn neef is gehuwd.

Tot op hoge leeftijd blijft Jerry Lee Lewis optreden en na teleurstellende huwelijken zijn drank en drugs nabij. Na een lang ziekbed is de energie van de muzieklegende op en stijgt hij met hoge noten op. Een bruisend leven is voorbij …

29 oktober 2022

~~~

RISHI SUNAK MAAKT KENNIS MET KAT LARRY

Na het korte premierschap van Liz Truss, is Rishi Sunak (1980) de eerste, Britse premier en leidt hij de Conservatieve Partij. Sunak heeft een divers regeringsteam samengesteld, waardoor verscheidene stromingen van zijn partij zijn vertegenwoordigd. Rishi Sunak is de eerste premier van etnisch-Indiase afkomst. Hij belooft het vertrouwen van de bevolking in de politiek te herstellen en de Britse economie te stabiliseren.

Gezien het grote vermogen had Rishi Sunak al op z’n dertigste kunnen gaan rentenieren. Echter, hij koos voor een politieke loopbaan. Hij is dan ook niet alleen de rijkste premier, maar de jongste sinds tientallen jaren. Het wordt besturen met energie, draagvlak bereiken en vooral liefde voor het land en de bewoners tonen.

Gezien de vele uitdagingen in het Verenigd Koninkrijk worden het voor Rishi Sunak geen wittebroodsweken. Echter, vriendschap met menigeen sluiten is nodig en dat zeker met de kat Larry, die al sinds 2011 in de ambtswoning van Downing Street 10 woont. Het dier krijgt voor de zoveelste keer een nieuwe bewoner en weet inmiddels dat de gast tijdelijk is. Hoe gaat Rishi Sunak niet alleen het land dienen, maar ook de kat Larry?

26 oktober 2022

~~~

OUDEREN ONDERGEWAARDEERD

Mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, worden menig keer als “oud” bestempeld. Echter, ouderen doen veel zeer nuttig werk in het dagelijks leven. Zo zijn zij actief om verenigingen levend te houden, zwakkeren te helpen, eenzamen te bemoedigen en in bedrijven werkzaam te zijn. Daarnaast zijn er ook ouderen, die tot weinig in staat zijn, omdat hun gesteldheid te wensen overlaat. Dat de ouderdom met gebreken komt is ouderen bekend, maar niet elke oudere heeft die ervaring en is zeker verre van “versleten”.

Zelden krijgen ouderen waardering voor hun inzet. Jongere generaties en de overheid blijven hierbij opvallend in gebreke. Zo is in de Nederlandse Miljoenennota van afgelopen september met geen woord gerept over ouderen. Zijn ouderen dan helemaal uit beeld bij de nationale politiek? Ouderen ontvangen van de staat een ouderdomsuitkering die ontoereikend is om rond te komen. Zo belanden heel wat senioren in de armoede door met name hoge prijzen voor energie en levensmiddelen.

Waardering, ook financieel, verdienen ouderen en de ouderdom mag zeker worden geëerd. Immers, ouderen hebben vele bijdragen geleverd aan de maatschappij en hiervoor is grote, blijvende dank uit te spreken.

1 oktober 2022

~~~

RUSSISCHE MOBILISATIE ONTLOPEN

Na het invoeren van een gedeeltelijke mobilisatie in Rusland proberen jongemannen deze te ontlopen. Niet iedere man wil het leger in om te vechten tegen Oekraïne. Het doel is dan aan de oproep om het leger in te gaan onderuit te komen.

Er zijn mogelijkheden om de mobilisatie te ontlopen, zoals zich te laten uitschrijven uit de Russische maatschappij en dat leidt dan tot een schaduwbestaan in het land. Gaan studeren is ook een optie, omdat studenten geen oproep voor het leger ontvangen. Een mogelijkheid is te verhuizen en de registratie op het oude adres laten. Het land verlaten en zich laten afkeuren zijn andere kansen.

De Russische mobilisatie ontlopen, toont overduidelijk aan dat de liefde voor het eigen bestaan groter is dan deze voor het land.

26 september 2022

~~~

LIZ TRUSS BEGINT IN ONGEWONE SITUATIE

Op 5 september 2022 kiest de Conservatieve Partij Mary Elizabeth (Liz) Truss (1975) tot partijleider en dit na het aftreden van Boris Johnson (1964). Zij is de nieuwe premier van het Britse Koninkrijk, na onder andere minister van Buitenlandse Zaken te zijn. Het leiderschap zit in haar genen, want als studente aan de Universiteit van Oxford in filosofie, economie en politiek, leidt zij de jonge liberalen.

Liz Truss kiest bewust voor het hoogste ambt in Groot-Brittannië. Ze voert op enthousiaste wijze campagne om Boris Johnson op te volgen en de derde, vrouw als Britse premier te worden.

Op 6 september 2022 wordt Liz Truss premier van het Verenigd Koninkrijk. Koningin Elizabeth II ontvangt haar voor de beëdiging niet in Buckingham Palace of Windsor Castle, maar in haar zomerresidentie te Balmoral Castle in Schotland. Zo breekt de koningin in haar laatste dagen met een traditie. De handdruk tussen Elizabeth II en premier Liz Truss is het laatste publieke optreden van de Britse vorstin, die heel fragiel oogt. Twee dagen later overlijdt Koningin Elizabeth II. Liz Truss is de 15e premier die onder Elizabeth II dient.

Tijdens de plechtigheden na het overlijden van Elizabeth II begeleidt Liz Truss de gestorven vorstin en verwelkomt haar opvolger Charles III. Onder haar premierschap overlijdt de langstzittende Britse monarch.

Premier Liz Truss belooft de energiecrisis aan te pakken door de prijzen te bevriezen, belastingen te verlagen, meer mensen aan het werk te krijgen en de wachttijden in de zorg terug te dringen. Zij gaat de Britten overtuigen van haar kwaliteiten en dat geldt ook voor de parlementariërs. Liz Truss gaat, als nieuwe bewoner van het Londense Downing Street 10, enthousiast van start en wil de mensen met elkaar verbinden. Haar inzichten zijn niet in beton gegoten en dit kenmerkt haar flexibiliteit om met de tijdgeest mee te bewegen. Deze eigenschap is van belang om in de politiek te overleven. Als de tijd haar ruimte geeft, gaat Liz Truss zich duidelijk profileren.

20 september 2022

~~~

KONINGIN ELIZABETH II (1926-2022)

Het Britse rijk staat plots stil, want koningin Elizabeth II is op 96-jarige leeftijd overleden. De moeder van de natie is niet meer …

Elizabeth Alexandra Mary zit, als Elizabeth II, 70 jaar op de troon, nadat zij in 1952 haar vader George VI opvolgt. Wereldwijd is Elizabeth de langst regerende monarch en tevens de oudst regerende ooit. Zij heeft nooit over aftreden gesproken, want de koningin ziet het werk als haar leven. In de loop van de jaren groeit zij uit tot een zeer toegewijde vorstin.

Als het nieuws over het overlijden van de koningin bekend is, staat het land meteen stil. Zelfs de sportwereld is tot stoppen gekomen en zo is de wielerkoers “Tour of Britain” met nog drie ritten te gaan vroegtijdig beëindigd.

Over de hele wereld tonen mensen hun diepste medeleven met de koninklijke familie. Dit gevoel met ik ook als ik haar, in coronatijd, alleen in de kerk zie zitten bij de uitvaart van haar 99-jarige man; prins Philip. Tegenslagen heeft zij nog meer gekend, zoals de privéperikelen met vooral haar kinderen en de verwoestende brand in haar geliefde oord “Windsor Castle”. Het jaar 2002 is een bijzonder zwaar met het overlijden van haar zus Margaret en 101-jarige moeder.

Elizabeth II zie ik als een zakelijke vrouw, met veel gevoel voor Britse tradities en humor. Zij ziet de wereld veranderen en dat niet alleen als vorstin, maar ook als hoofd van de anglicaanse kerk. Door de jaren en vele gebeurtenissen is er ruimte om meer te relativeren en dan komt mildheid meer naar boven. Zij is de vrouw die de Britten en mensen met een andere nationaliteit stabiliteit geeft en als een rots in de branding blijft staan. Een geliefde vorstin en dierbare moeder van velen blijft in gedachten.

11 september 2022

~~~

SERENA WILLIAMS KONDIGT AFSCHEID AAN

De tennissport verliest een grote ster door het naderende afscheid van de Amerikaanse Serena Williams (1981). Serena is de jongere zus van de ook heel succesvolle tennisspeelster Venus.

Serena Williams schrijft al jaren sportgeschiedenis door te beschikken over enorme krachten en een imponerende vechtersmentaliteit. Mede hierdoor behaalt zij grote overwinningen, waaronder 23 grandslamtitels.

De donkere, wat zware wereldster is een opvallende verschijning in en buiten de tennisbaan. Door kleding en make-up valt Serena op. Menig keer toont zij zich in “streetwear”, naveltruitjes, denim shirtjes en doorzichtige kleding. In het van oudsher conservatieve tenniswereldje baart dit opzien. Zowel binnen als buiten de sport vallen kritiek en bewondering haar ten deel.

Het komende afscheid van Serena Williams komt niet onverwacht, want grote overwinningen blijven al enige tijd uit en de lange periode topsport eist een zware tol. De laatste jaren is zij succesvoller buiten de tennisbaan en dat vooral met mode en initiatieven, als het stichten van een fonds voor donkere vrouwen die een zaak willen beginnen. Serena Williams neemt definitief afscheid van de professionele, competitieve tennissport, waar zij honderden wedstrijden voor een enthousiast en dankbaar publiek speelt. Met het vertrek van de grootste tennisspeelster verliest de sport een icoon van wereldformaat met veel liefde voor het tennis.

8 september 2022

~~~

MICHAIL GORBATSJOV

De onlangs gestorven, voormalige leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov wordt geboren in 1931. Hij klimt op de in politiek. Van 1985 tot in 1991 is hij secretaris-generaal van de Communistische Partij en van 1990 tot eind 1991 is hij president van de Sovjet-Unie. Hij is de laatste leider van de Sovjet-Unie.

Gorbatsjov is de hervormer van de machtige, alleen heersende Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Hij sluit akkoorden om de wapenwedloop te beëindigen. Dit leidt tot het einde van de Koude Oorlog en het neerhalen van het IJzeren Gordijn. Michail Gorbatsjov is voorstander van openheid (glasnost) en hervorming (perestrojka). Hij laat de Berlijnse Muur verleden tijd zijn en de hereniging van West-Duitsland met de DDR wordt een feit. Gorbatsjov geeft miljoenen vrijheid van leven. In 1990 ontvangt Michail Gorbatsjov de Nobelprijs voor de Vrede.

Gorbatsjov heeft met zijn vrouw Raisa (1932-1999) veel liefde gekend. Hij heeft haar veel toevertrouwd en door dit delen heeft zij ervoor gezorgd dat haar man integer is blijven handelen. In 1999 sterft zij aan leukemie en dat is een enorme slag voor Michail.

Tegenstanders van Michail Gorbatsjov betreuren de afbrokkeling van het machtige Sovjetrijk. Later draait de Russische president Vladimir Poetin de openheid en vrijheid drastisch terug.

Michail Gorbatsjov is veelvuldig geprezen en dit met name door buitenlandse politici en werkers voor de vrede. Hij verdient groot respect. Wat heeft hij veel moed en liefde voor de medemens getoond.

1 september 2022.

~~~

WAAKZAAM

Sinds hij opvallend lang op zich liet wachten, is zij waakzaam. Een wandelingetje maakte hij elke dag, maar ineens werd het zeker een route van vijf uur. Hij was de weg kwijt, kwam wat overstuur thuis. Na een bezoek aan de huisarts, kreeg zij de raad waakzaam te blijven voor haar echtgenoot van begin negentig.

Zij is bewust attent, volgt zijn gang, laat hem niet meer alleen op straat. Zo slaat zij acht op wat met hem kan gebeuren. Hem alleen laten, kan niet meer. Ook in de nacht, als hij naar het toilet moet, gebruikt zij het waakzaam oog. Ze realiseert zich, dat zij op hem al meer dan 70 jaar een oogje heeft …

16 augustus 2022

~~~

BLIK

Hij ziet haar ogen, ontmoet weer de vertrouwde blik van vurig verlangen. Haar smachtende, rode lippen willen worden gekust. Haar blik is uitnodigend, zegt meer dan ooit dat ze hunkert naar warme aandacht. Echter, dit gaat niet meer komen …

Hij kijkt naar de foto, voelt tranen opkomen en liefdevol gevoel beheerst weer vele gedachten. Het verdriet is groot, als hij de blik van haar ogen ziet. De foto is helder, de herinneringen van jaren terug ook. Was ze er nog maar …

8 augustus 2022

~~~

GEHOOR

Het overkomt me dat ik wat vraag, maar geen antwoord krijg. Onduidelijke vraag, komt als eerste in me op. Het antwoord is afwezig. Wellicht is de ander voor even doof? Iets later valt me te binnen, dat het ook kan zijn, dat de wil niet aanwezig is om te antwoorden of de vraag is onbegrijpelijk. Toch voelt het vreemd geen antwoord te krijgen en dit toch zeker als de ander een bekende is. Gehoor krijgen is dan een gunst. Meteen bekruipt me het gevoel dat ik teveel verwacht.

Het geen gehoor krijgen houdt me bezig, want mij wordt gehoor geweigerd. Kan ik beter vragen om een kort gehoor en het gehoor strelen? Misschien heb ik wat anders ten gehore te brengen om in het gehoor te liggen. Als ik geen gehoor heb, kan ik beleefd gehoor vragen om geheel gehoor te verkrijgen. Immers, gehoor krijgen is worden gehoord en dat is niet vanzelfsprekend. Gehoor geven is voor mij respect voor de ander tonen en daar begint liefde mee. Plots denk ik aan een gehoorapparaat …

1 augustus 2022

~~~

LANG

Allang zijn ze samen en onlangs vierden ze hun 53-jarige vriendschap en 50-jarig huwelijk. Elke dag elkaar graag zien en met wederzijds goed gevoel bijeen te zijn, voelt als een geschenk. Daarbij is de overtuiging belangrijk voor de ander te zijn. Zo lang elkaar kennen en liefhebben …

Ooit zijn twee wegen samengekomen en dit bij helemaal niets verwachten. Het gebeurde plots, zonder enige aanleiding op het feest van een gedecoreerde. Later zeggen de twee dat hun eerste ontmoeting is geregisseerd door een regiemeester uit de hoge hemel. De overtuiging heerst dat hun leven gericht is gestuurd om tot vriendschap te komen.

Na een halve eeuw samen te leven, is de wens dat dit nog wat langer mag duren. Hiervoor staan de twee geliefden klaar.

24 juli 2022

~~~

NAAST

Ze denkt terug aan de tijd met twee in bed. Nu ligt niemand naast haar, maar toch ziet zij de ander. Het is elkaar lang aankijken, liefdevol strelen, veel zeggen zonder woorden. Heel intiem elkaar voelen, traag opwinden. Naast haar eerste jeugdliefde, is haar maatje de grootste schat. De grote liefde, die haar het naast aan het hart ligt. Een uitgekomen droom van toen …

Toch is zij door de ander verlaten, voelt zich in de steek gelaten, maar deze gedachten gaan haar niet baten. Ze vraagt zich af: Wat is verkeerd gegaan? Hun belangen lagen toch naast elkaar? Zijn verwachtingen te hoog geweest? Nog meer vragen komen op, maar antwoorden blijven uit. Een lange wandeling om de gedachten te laten gaan, wordt opnieuw gemaakt. Ze wandelt door met in gedachten dat ze niet alleen is, want naast haar …

16 juli 2022

~~~

VOORBIJ

Vele jaren waren zij samen. Zij deelden heel wat, doch niet alles. Toch was er wederzijds vertrouwen om vaak bijeen te willen zijn. Echter, de context veranderde en bracht nieuwe situaties mee. Dit al gaf aanleiding anders naar elkaar te gaan kijken. Verwijdering trad op en de gevoelens voor elkaar temperden. Zij naderden traag een onvermijdelijke splitsing en wat later gingen zij uiteen.

De tijd van liefde is voorbij. Tijden van samenzijn achter de rug en komen nooit meer terug. Enkel de gedachten aan toen zijn levend gebleven.

9 juli 2022

~~~

KLAARSTAAN

Klaarstaan voor een ander. Kent u dat ook?

Het valt me op, dat ik vaak klaarsta voor anderen. Op zich is dit een weldoende deugd. Echter, ik doe mezelf dan meermaals tekort en dat breekt plots op. Het is dan balen van mezelf. Kortom, ik vind dat met de eigen behoeften wat meer rekening mag worden gehouden. Nu ik hierover nadenk, is dit makkelijk gezegd … Mijn ouders hebben me zodanig opgevoed, dat klaarstaan voor een ander vanzelfsprekend is.

Nu met het klimmen van de jaren en er nog wat kwaliteit van leven is, ben ik in de gelegenheid voor anderen klaar te staan. Dit wil ik blijven doen, maar wel iets meer met mezelf rekening houden. Vanmiddag ga ik een wandeling maken om een en ander eens dieper te overdenken. Ga wel alleen.

3 juli 2022

~~~

REUZENSTOET

Onlangs is de Reuzenstoet door het centrum van Bergen op Zoom gegaan.


De Reuzenstoet laat een international gezelschap zien van grote poppen en veel muziek. Een massa volk toont de route van straat naar plein en weer naar straat. De ene reus wordt voortgeduwd, de andere heeft helpers die de indrukwekkende verschijning verder trekken, maar de meeste reuzen bewegen, doordat een mens tijdelijk is verorberd.

Bij reuzen kijk ik vooral naar gezichten, omdat de grootte weinig onderscheidend is. Mijn voorkeur gaat uit naar reuzinnen; zij hebben mij toch meer te bieden dan hun mannelijke soortgenoten. Grote vrouwen bekoren mij al jaren. De een kijkt van “ik moet meedoen” en een ander heeft een gezicht van “jou zie ik niet staan”.

De meest bevallige reuzin kijkt liefdevol en wat uitdagend. Zij heeft er duidelijk zin in hier te zijn. Haar innemende blik is onvergetelijk, evenals haar treffende naam “Aspergilda”. Wat een bekoorlijke reuzin! Met haar zou ik wel willen dansen en ook nog wat meer … Alleen ik ben haar gelijke niet. Zou ze me wel opmerken, zo dichtbij de grond? Helaas schijnt Aspergilda al een vriend van niveau te hebben, als ik met jaloerse ogen “Ansjovion” wil wegkijken. Deze twee reuzen worden vergezeld door het “Errebeesjesorkest”, dit dialect staat voor aardbeienorkest. Ongetwijfeld komt deze Harmonie & Fanfare van “De Brabantse Wal” ook in het buitenland, want op het vaandel staat “Corps des Fraises”. Reuzin “Aspergilda” gaat traag verder. Zou ze twijfelen …?

Aspergilda

25 juni 2022

~~~

MINDER

Als een proces met vele fasen voelt het minder worden. Minder aandacht, minder in gedachten, minder spreken, minder bij elkaar en minder goed gevoel. Zij voelt de liefde neerwaarts gaan. Signalen zijn er, als meer zwijgen, koelte bij vertrek en afstand bij binnenkomst. De wederzijdse betrokkenheid is in vrije val.

Al een tijdje merkt zij dat het attent zijn meer vreemd wordt. Zelfs de vaste routine ondergaat slijtage. Een afspraak vervalt of wordt vergeten. Een dood spoor?

In de duisternis van de nacht ligt ze wakker. Ineens komt het licht dat het spoor is verlegd. Ze stapt uit en kijkt in de donkerte. Dit voelt vreemd. Het had zo anders kunnen zijn, maar het hout is te nat om aan te steken. Het liefdesvuur is uit. Ze stelt zich de vraag: Heb ik me genoeg ingezet om het vuur te laten branden?

22 juni 2022

~~~

MODEL

Zij heeft een afgetraind lichaam. Er wordt hard gewerkt om te komen tot en blijven op de eisende standaard. Dagelijks krijgt haar lichaam meermaals zorg op maat. De huid strak, blinkend door straling. Voeding precies afgewogen en steeds streng geselecteerd. Het gezicht met holle ogen en de blik vooruit. Zij geniet van aandacht, die op hoge hakken groter wordt. De haken liften en verbieden zakken.

Zij verblijft op een kleine wolk. Wil dit leven niet laten stoppen. Ze ziet de jaloerse blikken. Ach, voor de meesten is de droom vergaan nog voor de doorbraak in zicht verschijnt.

15 juni 2022

~~~

WAARDIGHEID

Waardigheid van de mens vereist respect voor het leven. Dit met praktische ethiek, waardig leven en sterven. Echter, dit is verre van geaccepteerd.

Het begrip waardigheid is breed en wordt op subjectieve wijze geïnterpreteerd. Wat is dan waardigheid? Dit is onduidelijk. Is een moordenaar waardig en een verkrachter? Het geloof in traditionele gedachten staat niet vast bij de mens. De context verandert en daardoor de blik op de omgeving, waardoor het beeld van waardigheid wijzigt. Waardig zijn en handelen staan dan ook niet in beton gegoten. Waardigheid verandert door de morele opvatting en dat vertroebelt de blik erop. Waardig is tonen dat het liefde kent.

6 juni 2022

~~~

ROOD

Rood is symbolisch de kleur van liefde, maar ook van lijden …

In m’n dromen ben ik soms vuurrood, voel me dan in brand staan met rode ogen en een bloedrood verlangen. In m’n hoofd gaat een rood lampje aan en het hart pompt nog sneller bloed rond, waardoor ik nog meer gloei. Heb ik de rode draad te pakken?

We ontmoeten elkaar en niet alleen jouw lippen zijn rood, maar ook nagels, jurk en pumps. Rood staat je! Je ontvangt een rode roos, omdat ik om je geef, waardeer en bewonder. Bloedmooi ben je!

Een rode auto rijdt bij je voor. Stap je in?

rood …

21 mei 2022

~~~

VERTROUWEN

De oorlog in Oekraïne heeft mijn vertrouwen in politici enorm doen dalen. Meer en meer ben ik ervan doordrongen dat politici problemen niet adequaat oplossen.

De oorlog in het Europese Oekraïne doet landen flink pijn en zet de toekomst van Europa danig op de tocht. De veiligheid en vrijheid zijn in het geding en dat is een tragische constatering. In feite is de bedreiging van veiligheid en vrijheid geen donderslag bij heldere hemel, omdat politici in landen als Nederland en België al jaren de verkeerde prioriteiten stellen. Ik denk dan aan in het brute Rusland geen vijand zien en veel gas, kolen en olie uit dat land importeren. Dit is ronduit de naïviteit ten top! Ook is de West-Europese defensie bewust tot op het bot afgeslankt. Het op orde brengen van militaire kracht gaat jaren duren en alternatieve energieleveringen zijn ook niet meteen geregeld.

Politici hebben de kern van veiligheid en vrijheid verdrongen door zich voortdurend in een zone vol comfort te laten misleiden. De liefde voor veiligheid en vrijheid kent een hoge prijs en deze moet worden betaald.

23 april 2022

~~~

BEWUSTER

De langdurige coronacrisis heeft me de afgelopen twee jaar bewuster doen leven. Vele maanden moeten doorbrengen met allerlei beperkingen hebben de vrijheid beknot en is het gewend raken aan begrenzingen. De pandemie zette de maatschappij stil en gaf mij meermaals een gevoel van bezinning. Dan komt daar de oorlog in Oekraïne nog bij en dan is het danken dat ik hier woon met goede mensen om me heen.

Ik geniet bewuster van het mooie van de dag bij een wandeling of het zitten op een bank. Hiernaast is het oog hebben voor sociale contacten, die maandenlang hebben geleden onder beperkingen. De hoop op een leven zonder corona heeft me behoorlijk in de ban gehouden.

Nu is het leven anders dan in de coronatijd. Er komen vragen bij me op, als: Wat heb ik geleerd van de coronacrisis? en Leef ik nu anders?Ik ga bewuster om met de dag, koester het mooie van wat ik mag ervaren en kies wat echt belangrijk voor me is. Ook houdt me bezig hoe ik anderen beter kan helpen. Ook dat is meer bewustwording van het goede willen doen.

12 april 2022

~~~

OEKRAÏNE

Vele miljoenen lijden onder de oorlog in Oekraïne. De invasie van Russische militairen met zwaar materieel kost vele levens. Ontelbaren raken gewond en velen zijn op de vlucht.

Ook deze oorlog uit zich in agressief geweld en dan is liefde voor de andere partij ver uit beeld. Ook waarheden over werkelijke daden zijn zoek.

Solidair zijn met de bevolking in Oekraïne betekent de handen uit de mouwen steken voor al wie lijdt onder de oorlog. Vele initiatieven zijn welkom. Echter, doneren van geld en onderdak geven aan vluchtelingen uit Oekraïne zijn maar twee uitingen van liefde tonen.

12 maart 2022

~~~

MODEL

Een model …? Heeft u daar beelden bij?

Het woord model is Engels en afgeleid van het Italiaanse “modello”. In de kern is een model een ontwerp, een monster of oerbeeld. Sinds de periode van de renaissance is het woord gebruikt in de kunst.

Een mens als model is veelal actief in de kunst, mode, pornografie of reclame. Bevallige personen poseren of doen mee aan modeshows en deze modellen zijn meestal lang en slank. Daarnaast heeft een model nog meer betekenissen, als gietvorm, maquette en schaalmodel.

Vrouwen zijn ook modellen en een mannelijk model is geen bijzonderheid. Een topmodel toont schoonheid door presentatie. Knappe modellen doen denken aan bijzondere scheppingen en tonen een ideaalbeeld. Echter, goed ogen én een goed karakter hebben, zijn geen vanzelfsprekendheid.

Mooi gebouwde personen kunnen aanmatigend, arrogant, brutaal, ijdel, onuitstaanbaar, trots, verwaand en wispelturig zijn. Er is dan een gespletenheid tussen lichaam en geest. Volmaakt is toch wat anders. Ach, in de liefde hoeft niemand perfect te zijn. Maar wat is nu het model in de liefde?

24 februari 2022

~~~

JODENHAAT

Een recent rapport van de Jewish Agency en de World Zionist Organization maakt melding van toenemende antisemitische incidenten over het jaar 2021. Aangenomen wordt dat er veel meer voorvallen zijn van Jodenhaat, omdat niet alle trieste gebeurtenissen worden gemeld.

Joden voelen zich onveilig en dat ook in landen van West-Europa. Is Israël dan het enige land voor hun veiligheid? Uitermate teleurstellend is de constatering dat nationale overheden er niet in slagen het antisemitisme effectief te bestrijden.

Op deze dag wordt meer dan uitvoerig stilgestaan bij de herinnering aan de Holocaust en de gevolgen van Jodenhaat. Blijvende inzet om het antisemitisme te bestrijden kan door wereldwijde overdracht van kennis over het vernietigen van Joodse mensen.

Helaas is Jodenhaat voortdurend aanwezig. Het blijkt nog steeds niet mogelijk antisemitisme uit te roeien. De groei van liefde voor de medemens van Joodse afkomst heeft de behoefte heel snel te gaan.

27 januari 2022

~~~

BETERWETER

Mensen die alles beter weten. Kent u ze ook?

Een beterweter verkondigt met grote stelligheid hoe een en ander zit en heeft overal een mening over. Immers, een beterweter is ervan overtuigd het juiste te weten. Ja, dat komt door van alles verstand te hebben.

Een beterweter twijfelt niet, want hij is op de hoogte van alle zaken en ziet twijfelaars als zwakkelingen, die veel tekort komen. Een betweter staat niet open voor een gesprek en ook niet voor de opvattingen van een ander. De beterweter ontbeert zelfkritiek en is vooringenomen. Dat een ander iets beter weet, is niet aan de orde, want de expert is de betweter zelf. De beterweter kent zichzelf de schijn van een goddelijke positie toe. Zou de beterweter eens kunnen meelopen bij deskundigen op een bepaald terrein?

De beterweter is mijn vriend niet. Deze zelfingenomen persoon blokkeert met standvastige stelligheid de samenwerking en de verandering in de samenleving. En … er is zoveel te veranderen in de wereld, zoals het bedwingen van een pandemiecrisis, energiecrisis, klimaatcrisis en vertrouwenscrisis.

Ik weet niks beters en twijfel over heel wat. Ben me ervan bewust, dat er velen zijn die beter dan ik op de hoogte zijn. Een expert voel ik me niet; laat me nog maar verder groeien om wat meer van liefde te weten te komen en dat op hoop van beter.

12 januari 2022

~~~

NEDERIGHEID

Een eigenschap die de mens siert is nederigheid. Nederig zijn in de zin van bescheiden, dankbaar en dienstbaar.

Bescheiden om wat mensen zijn. Dan is het denken aan de wijsheid niet in pacht te hebben en geleverde prestaties sterk relativeren. Het ego hoeft toch niet te stijgen naar hemelse hoogte.

Voor hetgeen anderen doen is het dankbaar zijn. Blij zijn dat er mensen zijn die zich inzetten voor anderen. Als eerste denk ik aan dankbaar zijn voor wat het leven geeft en heeft gegeven. Het is blij zijn als er wat lukt en zich realiseren dat anderen in het leven hard nodig zijn.

Bij nederigheid tonen, hoort ook het niet afgunstig zijn. Het is niet zeuren en zeker ook niet klagen om dat wat nog ontbreekt in het leven. Het denken in problemen is hier ook niet aan de orde en zeker een ander geen deelgenoot maken van eigen obstakels. Een groot, goed gevoel hebben bij minderbedeelden helpt hierbij. Zij kijken naar wat er voor hen is, zien naar anderen om en weten te delen. Dat is dienstbaar zijn.

Bij het denken aan nederigheid besef ik dat er kleine kansen in het leven zijn en hierdoor ontluikt in mij een gevoel van liefde. Dan heb ik geen haast en koester geduld.

6 januari 2022

~~~

GELOOFWAARDIG

Er verschijnen volop artikelen en boeken over de individualistische samenleving. Ik lees dat mensen geen vertrouwen meer hebben in de overheid, die meermaals misslagen begaat en bestuurlijk een verre van gezonde indruk maakt. Dit bezorgt bij mensen boosheid en maken menigeen opstandig. Bij hen ontbreekt dan de wil om bij te dragen aan een betere samenleving en hun ego nadert nog meer hemelse hoogten.

Geloofwaardig zijn, ligt aan de basis van een samenleving. Het is dan in alle openheid fouten toegeven en daar conclusies uittrekken. Echter, het blijkt dat dit een te grote opgave is voor bijvoorbeeld politici en veroorzakers van rellen.

Het openlijk bespreken van wat er aan de hand is in het land, is een eerste stap om te komen tot een samenleving met geloofwaardigheid. Immers, wat de een nalaat, komt de ander duur te staan, zoals een ongevaccineerde die anderen besmet met het coronavirus. Geloofwaardig voor anderen en zichzelf zijn, is een daad met moed, zoals dit ook in de liefde geldt.

Dan wordt het Kerstmis en hoop ik dat het goede in de mens meer tot uiting komt. De noodzaak om geloofwaardig te zijn, wordt met Kerstmis duidelijk gemaakt. Liefdevolle dagen, wens ik u.

23 december 2021

~~~

RECHTVAARDIG

In ziekenhuizen worden de wachttijden voor operaties langer. Er zijn uitgestelde operaties voor mensen met hartstoornis, gebroken heup en ontsteking aan de nieren of longen. Ernstige zieken met een tumor moeten snel worden geopereerd. Echter, door de grote drukte in ziekenhuizen, door enorme aantallen coronapatiënten, verschuiven operatiedata naar later. Naar wanneer? Ik hoor van het verzetten van operaties met meer dan 6 weken. Het risico is dan dat door het uitstel mensen overlijden aan een tumor of andere kwaal. Is dit rechtvaardig?

Zieken leven in tergende onzekerheid, omdat de acute, geplande zorg wordt afgeschaald. Afspraken voor bijvoorbeeld kankeroperaties worden afgezegd. Dit heeft veel emoties tot gevolg en diverse dilemma’s komen naderbij. Moedeloosheid wordt voelbaar en keuzes moeten worden gemaakt over wie wordt geholpen. Zo moet iemand van 70 jaar een jongere voor laten gaan. Leeftijdsdiscriminatie! Is dit rechtvaardig?

Mensen met ernstige ziekten, die snel moeten worden geopereerd, zijn de dupe van anderen die Covid-19 (corona) hebben gekregen en niet zijn gevaccineerd. Zij hebben daartoe ruimschoots de gelegenheid gehad, maar gaan voor om een bed op de afdeling intensieve zorg te bezetten. Is dit rechtvaardig?

De keuzevrijheid van een individu om zich tegen corona te laten vaccineren, legt het collectief dodelijke beperkingen op. Hiervan is het gevolg, dat de uitgestelde zorg veel meer levensjaren kost dan dat coronazorg oplevert. Toch krijgt de zorg voor patiënten met corona voorrang en worden weigeraars om zich te vaccineren met voorrang behandeld. Is dit rechtvaardig?

8 december 2021

~~~

EENZAAMHEID

Afgelopen week is een bekende van me overleden en gedachten aan toen komen op. Ik zie de naasten in verdriet gehuld en gedachten over eenzaamheid komen in me op. Ik heb dit vaker, bijvoorbeeld als iemand me in vertrouwen neemt en vertelt over oud zijn of lijden door een vervelende ziekte. Het nergens bij betrokken zijn en veel minder kunnen dan voorheen brengen eenzaamheid dichterbij dan ooit.

Iemand voelt zich eenzaam door alleen dagen door te brengen en lang onbezocht zijn. Eenzaam komt ook door zich verlaten te voelen en zonder een ander te zijn. Teleurstellingen stapelen zich op …

Eenzaamheid heeft een sociaal kenmerk door het ervaren van weinig contacten met anderen of de waarde van een relatie als gering bezien. Het voelt als erg veel moeite moeten doen om in contact met een ander te komen. Een gebrek aan energie kan hier debet aan zijn. Daarbij brengt een hoog verwachtingspatroon aan contacten teleurstelling naderbij. Verwachtingen leiden menig keer tot teleurstellingen en werken deprimerend.

Eenzaamheid komt ook voor bij het verliezen van een geliefde, zoals bij een overlijden en het verbreken van een relatie. Want het van iemand afscheid moeten nemen doet zo’n pijn. Verder treedt eenzaamheid op bij het horen van slecht nieuws, hier is te denken aan baanverlies, ongeluk en ziekte. Ook het gevoel van er alleen voorstaan, nodigt eenzaamheid uit. Vaak treedt eenzaamheid op bij het ervaren van uitgerangeerd of verstoten zijn en een trauma vormt zich. Ernstig twijfelen aan het van nut zijn voor een ander komt op. De te verwachten vragen zijn dan: “Ben ik wel goed genoeg?” en “Waar deug ik nog voor?”

Verdriet delen, maakt minder eenzaam. Er wordt dan wel van de ander een luisterend oor verwacht. Het hoofd leegmaken door te wandelen of fietsen kan eenzaamheid minder zwaar laten voelen. Dit werkt goed door te genieten van de wandeling of fietstocht. Het stellen van een doel voor vandaag kan ook helpen eenzaamheid tegen te gaan door bijvoorbeeld een kennis op te zoeken. In het contact met de ander is het vriendelijk zijn en wat belangstelling tonen. Dit kan wonderen doen. Immers, liefde is nooit veraf.

26 november 2021

~~~

PEN

Schrijven met een pen of potlood … Dit komt minder en minder voor. Logisch is dit wel, als in het basisonderwijs de pen en het potlood zijn afgevoerd. Ach, het toetsenbord geeft toch ook letters, leestekens en cijfers …

Schrijven op de computer en niet met pen of potlood op papier, verlaagt de motoriek, tast het geheugen aan en zet het brein minder aan het werk. Het is een trieste ontwikkeling, die me wordt verteld. Schrijft u met pen of potlood op papier? Nou, ik wel en daarna typ ik de tekst op het toetsenbord van de “desk top” en kunt u het lezen. De digitalisering rukt fors op en daar heb ik niks op tegen, maar het gebruik van enkel het toetsenbord drukt de motoriek krachtig omlaag. Een balans is dan niet te zien.

Schrijven met pen en potlood stimuleert de motorische vaardigheid. Bovendien stimuleert deze wijze van schrijven de hersenen. Goed voor het brein, denk ik dan. De hersenen wil ik fit houden. Dus pen en papier worden gepakt en het is schrijven. Ach, ik ben dan zeker een ouderwetse man, die nog schrijven kan, met veel liefde voor pen en hersenpan.

11 november 2021

~~~

LEVENSJAAR

Binnenkort hoop ik weer een extra kaarsje te kunnen uitblazen. Het aantal flikkerende lichtjes blijft stijgen en in jaren klim ik verder. Ik kan genieten van het leven en zie anderen graag.

Meermaals verneem ik dat een extra levensjaar kosten met zich meebrengt en dat inzicht in deze offers nodig is. Echter, een levensjaar kent ook opbrengsten en voorbije levensjaren hebben voor een ieder ook veel opgebracht. Ik vraag me dan af: Is de samenleving enkel door een economische bril te bekijken? Dan komt nog een vraag bij me op: Is de kwaliteit van de samenleving typerend hoe wordt omgegaan met andersvaliden, ouderen en zieken?

Andersvaliden, ouderen en zieken gaan zien als kostenposten voor de gehele bevolking brengt me op de gedachten van meer dan uitgerangeerd zijn. Het getuigt niet van liefde mensen als kostenpost te zien. Liefde voor de mensen in de maatschappij is naar elkaar omzien en dit betekent ook zorgen voor andersvaliden, ouderen en zieken. Want ook voor hen geldt dat elk mooi moment een geschenk is.

Als fan van het leven ervaar ik vreugde en ben ik dankbaar dat mij zoveel goeds toevalt. Ik ga nog een kaarsje uitblazen …

29 september 2021

~~~

AANSLAGEN

De gruwelijke aanslagen van 20 jaar geleden in New York worden herdacht. Bijna drieduizend mensen kwamen om het leven en de vrijheid werd ernstig bedreigd. Velen raakten aangeslagen door laffe aanslagen, maar bogen niet voor terreur. Een ongekende veerkracht werd getoond. De westerse wereld bleef overeind en het moreel bleek niet gebroken. Wel werden vele offers gebracht.

Na de aanslagen in New York zijn er in de wereld nog vele laffe terreurdaden gepleegd en honderduizenden zijn er het slachtoffer van geworden. De strijd tegen meedogenloze terreur gaat door en hiervoor wordt een hoge prijs betaald.

De liefde voor de vrijheid is groot, evenals deze voor het samenleven in een wereld van miljarden mensen. Aanslagen slagen de liefde van de vrijheid, maar uiteindelijk blijft deze ongeslagen.

11 september 2021


~~~

MEDELEVEN

In moeilijke tijden op iemand kunnen rekenen, is geen vanzelfsprekendheid …

De steun van een ander, als je in een nare periode zit, is een geschenk dat met open armen wordt ontvangen. Iemand leeft dan mee in medegevoel met een ander. Het besef van kwetsbaar zijn, komt dan naar boven.

De kwetsbaarheid van het leven kent nauwe grenzen. In tijden van voorspoed worden deze minder gevoeld. Echter, als het leven wat tegenzit en in mindere doen verkeert, is het fragiele van het bestaan duidelijk voelbaar. Een teken van medeleven werkt dan effectief.

Het medeleven uit zich door woorden van troost, een bezoekje brengen, naar de ander omzien, een arm om de schouder leggen en vooral luisteren. Het tonen van medeleven geeft ook aan de ander belangrijk vinden. Medeleven is liefde delen.

13 augustus 2021

~~~

KLEINE GEBAREN

Het tonen van een gebaar van genegenheid, hoe klein ook, is goed voor de onderlinge verhouding. Ik doel dan op kleine gebaren, als elkaar aanraken door bijvoorbeeld een streling of knuffel. Door dergelijke gebaren is er een uiting van aandacht voor elkaar. Deze kleine uitingen vormen belangrijke aspecten van een aangename, oprechte band.

Door een aai of hand te geven, voelt de ander dat er belangstelling met gevoel is. Deze bewuste aandacht onderhoudt de relatie. Dit vaak doen, geeft een voortdurende werking aan de genegenheid voor elkaar. De kleine gebaren helpen mee er te zijn voor de ander. Ook geven zij impulsen om samen verder te komen, ook al zijn er wel eens strubbelingen. Ik heb een sterk geloof in de werking van kleine gebaren.

7 augustus 2021


~~~

ALLEENSTAAND

Het alleenstaand zijn, heeft te passen in de cultuur van een land of streek. In landen waar een conservatieve houding heerst omtrent het sluiten van een huwelijk uit gewoonte om bij en met elkaar te leven tot de dood, komt de alleenwonende niet zo vaak voor. Dit wordt nog versterkt als het geloof druk uitoefent op het enkel door huwelijk samenwonen of op wisselende tijden samen te zijn. Elkaar, als familie, opvangen is dan gemeengoed. Het begrip familie is dan ruim te noemen en bestaat uit meer dan een mama, papa en kinderen.

Ik merk dat er in de praktijk steeds meer voorzieningen komen voor alleenstaanden, zoals na een operatie tijdelijk naar een zorghuis kunnen om daarna weer zelfstandig te wonen. Ook komen er wat meer woningen voor huishoudingen met één persoon. Verder is in supermarkten het assortiment wat meer afgestemd op alleenstaanden. Er is dus beweging om de groeiende groep alleenstaanden van dienst te zijn.

Alleenstaanden, zoals een gescheiden man, weduwe of student(e), hoeven niet steeds alleen te zijn, want steeds is iemand onderdeel van een netwerk of groep. Ik denk dan aan vrienden, leden van een sportclub of zangvereniging en collega’s op het werk. Ik voel me dan ook, als alleenstaande, verre van eenzaam. Wel breng ik meer tijd alleen door en dat is een keuze. Van dit leven wil ik blijven houden.

20 juli 2021

~~~

OPERATIE

Enkele dagen geleden ben ik aan een liesbreuk geopereerd. In overleg met de chirurg is gekozen voor een kijkoperatie.

Op de dag van de heelkundige ingreep was ik ruim op tijd aanwezig in het ziekenhuis. Als eerste meldde ik me bij het secretariaat van de afdeling chirurgie. Na mij kwamen zich nog enkele vrouwen melden en één van hen mocht als eerste onder het mes. Een uur later was het mijn beurt, nadat een verpleegster mij een en ander had verteld. Zij nam ook de temperatuur en de bloedruk op. Hierdoor was ik goed voorbereid op de volgende stap van het ziekenhuisverblijf.

In een rijdend bed werd ik naar een andere ruimte gebracht. Vervolgens kwam er een infuus in de linkerarm en werden op de borst enkele plaatjes aangebracht voor de hartcontrole.

Hierna werd ik naar de operatiekamer gereden, maakte er kennis met de chirurg. Ik zei hem te hopen, dat hij minder gespannen was dan ik. Hij zag dat ik ook een navelbreuk had. Daar was ik me niet van bewust geweest, want de situatie van de navel heb ik nooit anders gezien. Een breuk uit mijn babytijd? Van de zojuist ontdekte navelbreuk heb ik geen last, dus bleef het bij de liesbreukoperatie. De anesthesist vroeg naar mijn hobby’s …

Ruim een uur later vroeg ik aan de verpleegster wanneer de operatie eens zou beginnen. Het is al achter de rug, kreeg ik als antwoord. Haar woorden zorgden voor een verrassende opluchting.

Vanmorgen heb ik een wandelingetje gemaakt en dat heeft me goed gedaan. Wat ben ik blij weer wat stapjes te kunnen zetten.

10 juli 2021

~~~

ORANJE ZONDER TANDEN

Het Nederlands voetbalelftal is in het Europese toernooi vroegtijdig uitgeschakeld. Dit gebeurde door wanbeleid van de bondscoach en wandaden van de spelers.

Bondscoach Frank de Boer stapte op, voordat hij de bons zou krijgen. Als ik ingewijden mag geloven, heeft hij heel wat missers begaan en bleek de communicatie steken bij uitingen vol eigenwijsheid. De bondscoach maakte op mij de indruk van een hoopje gekozen hulpeloosheid van een weinig bevlogen verschijning.

De spelers bulken van het talent, maar laten geen karakter zien. Zij werken niet tot het uiterste, laten snel het kopje hangen en bewijzen dat deze generatie voetballers geen vechtersmentaliteit op de grasmat kan laten zien. Wel zijn zij buiten het veld drukdoende met allerlei randzaken, zoals: “Wie heeft de grootste tattoo?”

Zouden de spelers van Oranje geen tanden hebben? Melktandjes misschien … Het is een afgang te worden verslagen door een land met voetballers met veel minder kwaliteiten. Neem dan Italië of Denemarken maar eens als voorbeelden. Daar wordt de juiste mentaliteit en de liefde voor het voetbal getoond.

3 juli 2021

~~~

REGENBOOGREL

Tijdens het Europees Kampioenschap voetbal (EK) is een rel uitgebroken over de antihomowetgeving in Hongarije. De Europese Voetbalbond (UEFA) heeft menig initiatief, om te protesteren tegen de Hongaarse, politieke, vijandige opstelling tegen andersgeaarden, geblokkeerd. Hierdoor heeft de UEFA een antipolitieke beslissing genomen. De UEFA toont niets te hebben met gelijke mensenrechten aangaande liefde tussen homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Holebi’s zijn bij de UEFA niet in tel, want daar telt enkel het geld.

Het is uitermate triest dat een grote Europese sportbond de ogen sluit voor discriminatie van mensen in Hongarije. Ach, dat krijg je met oude, conservatieve mannen, die in het bestuur van de UEFA zitten, hun wil opleggen en niet wensen te worden tegengesproken door andersdenkenden. Liefde voor holebi’s heeft nog een weg te gaan … Laat de regenboogvlag nog maar wat langer wapperen.

24 juni 2021

~~~

PIJN

Velen lijden pijn aan zichtbare en onzichtbare wonden. Mensen hebben pijn door onder meer angst, getob, gemis, misbruik, spot, ziekte, miskenning, frustratie, verraad, mislukking, operatie, ontrouw, eenzaamheid, genot, afwijzing, mishandeling, onzekerheid, afzien, verlating, kleinering, verlies en liefde. Pijn is lijden, verre van schijn, niet objectief voelbaar, heel verrassend, tergend uitdagend, energie uitputtend en daarbij is het verleden onmiskenbaar aanwezig. Van een andere orde zijn pijn in de portemonnee hebben en het pijnloze verbeelden bij helse pijnen.

Vaak is pijn van tijdelijke aard. Echter, smart en lichamelijk lijden kunnen pijn langdurig in hart en hoofd vasthouden. Dat doet echt pijn en lijkt op een pijnbank liggen met hartverscheurend pijngevoel.

Ik vraag me af of ik word gemanipuleerd door het onbewuste in mezelf. Soms denk ik, dat mijn verbeelding op hol is. De pijnperceptie is dan te reduceren door controle over m’n brein te hebben. Als ik hierover langer nadenk, blijft het unieke van het universum uitermate merkwaardig. Ineens krijg ik de gedachte dat liefde onbegrensde verbeelding nodig heeft om pijn een plaats te geven.

19 juni 2021

~~~

AFSCHEID

Met astma ben ik geboren en daardoor heb ik met beperkingen leren omgaan. Echter, bijna 30 jaar geleden sloeg de benauwdheid hard toe. Ik kreeg een ernstige longaandoening en een opname in het ziekenhuis volgde. Een kundige, rust uitstralende longarts heeft me gered. Door het vertrouwen in deze specialist ben ik periodiek op controle blijven komen. Andere medicijnen ben ik gaan innemen. Maar er veranderde meer, zoals aanpassing van voeding, kleding en huisraad, zuinig omgaan met energie, dieren zoveel mogelijk mijden en schone lucht opzoeken. Al deze wijzigingen hebben mijn leven veranderd, maar wel de kwaliteit van het bestaan verbeterd. De specifieke aard van mijn astma is niet verdwenen, maar het leven is wel wat draaglijker geworden.

Deze week heb ik afscheid genomen van de pneumoloog, want de pensioentijd breekt aan. Ik heb verteld over mijn waardering voor de professionaliteit en aangename wijze van begeleiding. Dit te mogen ervaren, is als een schatkamer in mijn leven. Ik heb de specialist bedankt voor de goede zorgen en een mooie pensioentijd toegewenst. Hoe zou mijn leven zonder deze longarts eruit hebben gezien?

12 juni 2021

~~~

REGELTJES

Steeds meer regeltjes, groeiende bureaucratie en meer ambtenaren. Dit leidt tot vele missers, hautain overheidsgedrag tegenover mensen en gefrustreerde gedupeerden.

Bureaucratie eist een groter aantal mensen die minder verantwoordelijkheden hebben, meer fouten maken en minder betrokkenheid tonen. Helaas, steeds meer zijn burgers enkel als nummer in tel. Dit gaat maar door …

Bureaucratie vreet geld, energie en tijd. Ook verschalkt het mensen en bezorgt hen trauma’s. Het logisch denken lijkt verbannen. Waarom zo verder gaan?

Ik ben afkerig van bureaucratie en heb niets met vastgeroeste werkwijzen om mensen te beknotten in hun doen en laten. Dit gaat gepaard met starheid, hoge kosten en het verbrijzelen van de menselijke maat. Bureaucratie tegengaan, regeltjes afbouwen en mensen zien als mens vergroot de naastenliefde in de samenleving.

3 juni 2021

~~~

ALLEEN

Alleen zijn is een keuze en alleen wonen ook. De tijd is al jaren voorbij, dat een weduwe, uit nood, bij de kinderen blijft wonen. Verder is het al jarenlang verleden tijd dat echtelieden bij elkaar blijven, als de liefde is uitgedoofd. Scheiden is niets bijzonders meer en alleen wonen is gewoon. Het werken in een betaalde baan is vanzelfsprekend, sociale voorzieningen zorgen voor een noodverband en de weerbaarheid van mensen is groter geworden. Verder is het neerkijken op alleenstanden nog enkel voor mensen met achterhaalde gedachten. Dat ongehuwden nu nog bij hun ouders blijven wonen, is hoofdzakelijk uit gemakzucht en/of dat het financieel voordelen heeft.

Vrijheid weet van offers brengen bij het alleen door het leven gaan. De alleenstaande moet dit financieel haalbaar maken. Dit bekent keuzes maken wat wel en niet te doen aan huisvesting, vakanties en andere aankopen.

Alleen wonen is onafhankelijkheid ervaren, de vrijheid koesteren en … vooral liefde voor het eigen leven tonen.

26 mei 2021

~~~

TANDEN

De vraag naar tandartsen neemt opvallend toe. Er worden te weinig tandartsen opgeleid, de opleidingscapaciteit staat onder druk, heel wat tandartsen gaan met pensioen en …

Is het wel de juiste weg meer tandartsen op te leiden? Immers, als de mondgezondheid verbetering behoeft, zijn andere opties meer kansrijk.

Tandbederf slaat toe, omdat de mondhygiëne te wensen overlaat. Cariës, afbraak van tandglazuur en daarna gaten in tanden, ontstaan door te weinig mondverzorging. Tandbederf is een gedragsziekte, met veel suiker eten en weinig tanden poetsen. Ik lees dat meer tandartsen opleiden duur en ongezond is. De tanden vaak poetsen is goedkoper en gezonder. Hier ligt werk voor het gezondheidsonderwijs aan jong en oud om het boren en vullen van tanden terug te dringen.

Preventieve zorg voor tanden is zelfredzaamheid. Gezondheidswinst is te behalen door meer liefde voor de tanden te tonen, want tanden willen aandacht van hun bezitter.

21 mei 2021

~~~

VRIJHEID

Bij het veel waarde hechten aan het leven komt bij mij het woord vrijheid als eerste in gedachten. Zodra vrijheid met andere waarden in conflict raakt, geef ik sterk de voorkeur aan vrijheid. Het is voor mij de hoogste waarde en daarbij komt vrijheid toe aan een ieder en wel in dezelfde mate.

Vrijheid van iedere mens staat bij me boven vrijheid van groepen mensen, zoals politiek, cultuur en godsdienst, waar personen in vrijheid kunnen toe- en uittreden.

Vrijheid is voor mij het leven naar eigen inzicht vormgeven. Zo wil ik zelf kiezen welke opleiding ik volg, de sport die ik beoefen, de politieke partij waarbij ik me aansluit, hoe ik me kleed, welke levensstijl ik hanteer, of en hoe ik met ’n ander samenleef, wie mijn vrienden zijn, waar ik werk, wat ik koop, welk geloof ik belijd en wat er met mijn lichaam gebeurt.

Ik realiseer me, dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, omdat er mensen en organisaties zijn die vrijheden willen beperken. Ik koester de vrijheid, omdat ik er veel van hou.

13 mei 2021

~~~

AJAX MEERVOUDIG KAMPIOEN
De Amsterdamse voetbalclub Ajax is landskampioen in de Eredivisie geworden. Echter, de club is niet alleen kampioen in het nationale voetbal, maar ook in het overtreden van coronamaatregelen. Na afloop van de kampioenswedstrijd zoeken de voetballers de fans op. Ruim 12.000 voetbalfanaten zijn dicht bijeen geplakt bij het stadion en evenals de voetballers lappen ook zij de coronaregels aan de laars. Ach, een Amsterdams feestje vieren, kunnen enkel kampioenen met maling aan zowat alles. Immers, zij zijn kampioen in het niet dragen van mondkapjes en ook de besten in het dichtbij elkaar staan.

De drukte bij de kampioensploeg heeft de politie belet in te grijpen. Zelfs burgemeester Femke Halsema, kampioen in de competitie van de flaters van het jaar, vindt het niet nodig met een noodverordening te komen. Behoort zij nu ook nog tot de kampioenen zonder ruggengraat.

Ajax-trainer Erik Ten Hag schijnt, buiten de krijtlijnen van het veld, de kampioen van de onwerkelijkheid te zijn met uitspraken, die getuigen van een bedenkelijk laag intelligentieniveau. Ook Ajax-voorman Edwin van der Sar heeft met een onnozele opmerking aangetoond kampioen van de onverantwoordelijkheid te zijn.

Tot besluit: Ajax toont zich ook nog kampioen in het uitdelen van klappen aan de zorg. Om medeleven te tonen met zorgmedewerkers en zieken door corona staat Ajax toch enkele klassen te hoog op de ladder van de arrogantie. Jammer dat er bij Ajax geen liefde voor echte helden is. Op 4 mei wil ik naar de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gaan. Helaas is daar geen plaats voor mij.

6 mei 2021

~~~

ORANJE

Vlak vóór Koningsdag krijgen heel wat mensen een koninklijke onderscheiding; in de volksmond een lintje genoemd. Zo wordt iemand lid of meer in de Orde van Oranje-Nassau. Het heeft zijne majesteit behaagd … hoor ik weer eens zeggen.

De lintjesregen met vele koninklijke onderscheidingen is nu weer voorbij. Heel wat, zich belangeloos inzettende, landgenoten hebben een lintje gekregen. Volkomen verdiend, denk ik dan. Andere gedachten komen bij me op als iemand een koninklijke onderscheiding heeft gehad, terwijl het werk in een betaalde baan is verricht. Daar ben je al voor beloond, komt snel in me op.

Dan Koningsdag … Koning, koningin en drie dochters zijn volop in de media te zien en te horen. Het vorstenpaar is beduidend over het hoogtepunt heen. Dat kan toch geen verrassing zijn voor de Oranje-familie. Kijk, een reisje met een regeringstoestel naar Griekenland in coronatijd, een duur vaartuig aankopen om mee te pronken en jaarlijks voor miljoenen aan dotaties opstrijken, doen de populariteit geen goed. Voor de drie prinsesjes is dat geheel anders, want zij groeien met het jaar. De oudste in de breedte, de middelste in woordgebruik en de jongste in een voorliefde voor lange oma-jurken.

Ach, de leden van de koninklijke familie leven gewoon in een paleis, hebben gewoon beveiliging voor alle uren van de dag, de kinderen volgen gewoon dure opleidingen en maken van Koningsdag gewoon de duurste viering ooit. Dat is allemaal gewoon, als er een grote afstand is tussen hoog op de troon en het volk, dat zeker ook gewoon moet blijven. Dan begrijp ik mensen, die zeggen dat oranje niet hun kleur is en dat de monarchie vieren niet van deze tijd is.
Ineens schiet me te binnen:
“een regen van lintjes is glitter
en vraagt naar oranjebitter”.

Al van jongs af aan geloof ik in sprookjes …

29 april 2021

~~~

PRIK

Eindelijk heb ik m’n eerste prik gehad om bescherming tegen het coronavirus te krijgen. Die prik heeft wel wat lang op zich laten wachten, maar dat heb je als je zelf niet aan het roer staat.

Ruim op tijd kwam ik bij de prikhal. Ach, oudere mensen willen zeker niet te laat komen. Op het in te vullen formulier had ik overal “nee” aangekruist. Toen ik het vragenblad overhandigde, vertelde ik er maar bij dat ik ook niet zwanger was. Je weet het immers niet in een wereld waar spreken over sekse steeds meer ongeoorloofd blijkt te zijn. Bovendien ben ik een man van 70 jaar. Kijk, een vrouw is dan de vruchtbare periode al lang voorbij. Echter, je weet het nooit, want ooit bleek, volgens oude geschriften, Sarah 80 te zijn en in verwachting raakte.

Nu behoor ik absoluut niet tot de vetzakken, want anders was ik al vele weken eerder aan de beurt om een vaccinatie te krijgen. Zwaargewichten blijken altijd voor te gaan en daar stoor ik me aan. Enfin, ik heb een tenger lijf en m’n armen zijn dan ook dun. Toen de prik werd gezet, vroeg ik nog niet te diep te prikken. De naald zal er anders zeker aan de andere kant van de bovenarm zijn uitgekomen.

Van de verplichte wachtzittijd heb ik gebruik gemaakt om alle meegekregen papieren door te nemen. Het is maar goed dat ik een en ander controleerde, want de ambtenaar met een hoogst verantwoordelijke, administratieve functie, had me ineens een andere naam toebedeeld. Echter, op dit geschenk zat ik helemaal niet te wachten! Na 10 minuten zitten, vond ik het welletjes. Mijn juiste naam wilde ik snel terug. Dit duurde meer dan een kwartier door de werking van de bureaucratische mallemolen. Zeker kreeg ik straftijd, omdat ik de zittijd van 15 minuten na de prik niet geheel had gebruikt. Over 5 weken ben ik er weer …

22 april 2021

~~~

VACCINATIEWACHTRIJ

De rij mensen om te worden gevaccineerd is lang. Velen wachten al maanden op een prik om het gevaar, door corona besmet te raken, terug te dringen.

Helaas zijn er vele, kwetsbare mensen die geen voorrang boven anderen krijgen. Immers, het systeem van de GGD, de vaccinatie-instantie, dicteert en is niet genegen uitzonderingen te maken op de starre volgorde van vaccineren.

Van menigeen is de persoonlijke situatie meer dan schrijnend. Deze mensen hebben een zwakke gezondheid, zijn al meer dan een jaar in isolement, omdat zij bang zijn met het virus besmet te worden. Ik denk dan onder meer aan kankerpatiënten, mensen met ernstige hartkwalen en zij met zwaar astma. Helaas is er voor hen geen voorkeursbehandeling. Urgentie kent geen begrip bij de verantwoordelijke minister Hugo de Jonge, die schijnbaar verstoken is van naastenliefde. Als christendemocraat lijkt hij me ongevoelig voor pijnlijke situaties van mensen, want voor hem is het systeem heilig. Het systeem regeert en de menselijke maat is compleet afwezig, want bureaucratie is verstoken van liefde. Wat is dit een trieste constatering.

15 april 2021

~~~

OLLONGREN IN COMPLOT

Het complotdenken slaat bij me toe …

De integriteit van Kajsa Ollongren is volkomen afwezig. Als minister voor D’66 slaat zij de plank meermaals mis, maar daar is een minister voor, nietwaar Hugo de Jonge?

Ollongren is verkenner voor een nieuw te vormen kabinet en zij stapt met uiterst vertrouwelijke papieren naar de voor haar klaarstaande dienstauto. Het stuk met bijzonder gevoelige aantekeningen houdt zij bovenop de andere papieren, waardoor het papier voor de lens van de fotograaf goed zichtbaar is. De actie is geslaagd, want de informatie komt met grote letters en veel bombarie in de media. Vervolgens gaat de beschadiging van premier Mark Rutte beginnen. “Nou, dat is uitstekend gelukt!”, kan zij hebben gedacht.

Als Ollongren in de dienstauto zit en de wagen wegrijdt, zegt zij tegen de chauffeur dat ze positief is getest op het coronavirus. Dit gaat toch elk complot te boven! Onvoorstelbaar dat zij zo handelt en de gezondheid van anderen moedwillig in gevaar brengt. Maar dit past toch wel bij haar, de vrouw met een kwaadaardig gebaar.

Ollongren heeft naar buiten gebracht wat binnenskamers moet blijven. Zij heeft vast geen zuiver geweten, maar deert dat haar? Ach, je hebt daar toch, als de meest gehaaste en enorm chaotische paperassen-kenau, totaal geen boodschap aan. Als ik me niet vergis heeft mevrouw toch netjes geluisterd naar het plan van haar bazige bazin Sigrid Kaag.

Zou Ollongren nou zover zijn afgedaald, dat zij lid is van “de club van de lage streken”? Het kan ook zijn, dat Ollongren examen heeft gedaan voor het diploma van “de arrogantie van de nooit gestilde machtshonger”.

Nog een toemaatje:
“Ollongren is zwaar incompetent
met de waarde van nog geen cent,
toch heeft ze het maar eens geflikt
nu het imago van Mark Rutte fikt.”

8 april 2021

~~~

KORTE LONTJES

De agressie onder de bevolking neemt toe en dit uit zich op allerlei wijzen als ruw taalgebruik, geschreeuw, chagrijn en geweld. Agressiviteit is er niet alleen tegen hulpverleners als ambulancepersoneel, politie-agenten en brandweerlieden, maar ook tegen collega’s, vrienden en het komt ook voor in de huiselijke sfeer.

In deze al meer dan één jaar durende coronatijd komt het tonen van korte lontjes meer en meer voor. Ja, de wereld ziet er ook anders uit met weinig mogen en veel moeten. Er is amper ontspanning, sociale contacten zijn beperkt, er heerst angst om te worden besmet en gezellig samenzijn is er nauwelijks. De irritaties nemen toe, weerstand stijgt, ergernissen groeien en verzet wordt feller, naarmate de pandemie langer duurt. De stress stapelt zich op en steeds kortere lontjes ontploffen eerder.

Het leven van een grote, verwende groep mensen staat onder druk. De mensen zoeken afleiding en zetten de televisie aan, maar daar gaat het steeds over corona-besmettingen, testen, vaccinaties en maatregelen.

Ik denk dan, pak de eigen crisis nu eens aan. Ga meer bewegen door bijvoorbeeld wandelen, lopen of fietsen. Dans eens. Richt de huiskamer eens anders in. Kijk eens naar wat wel goed gaat. Is het gevoel weer eens niet naar wens, tel dan tot 10 of 20. Of … is het tellen verleerd? Stop er eens mee door bij rotgedrag de corona-stress de schuld te geven. Zo wordt wangedrag toch niet goedgepraat …

Er is nog een lange weg te gaan om te komen tot gedragsverandering en het elkaar respecteren. Liefde voor de medemens mag wel eens snel op een hoger pitje komen, zonder te worden aangebrand.

1 april 2021

~~~

ASTRAZENECA MET LOZE WOORDEN

De farmaceutische onderneming AstraZeneca belooft veel, maar blijkt loze woorden te bezigen. De farmaciereus heeft vele contracten afgesloten met onder meer de Europese Unie en Groot-Brittannië. AstraZeneca heeft vele leveranties toegezegd, maar de geneesmiddelenfabrikant maakt deze niet waar en houdt het bij instabiele leveringen van vaccins. Bovendien hebben twee Britse AstraZeneca-fabrieken nog niets geleverd aan de Europese Unie, terwijl dit wel contractueel is bedongen.

Door het niet-nakomen van gedane beloften door AstraZeneca ontstaan teleurstellingen bij afnemers. Hierdoor raken miljoenen mensen nog niet aan hun prikje en lopen zij nog langer risico besmet te raken met het coronavirus.

Het is gouden bergen beloven door AstraZeneca, maar het blijven loze woorden. De liefde voor vaccins is groot, maar het is een ballon doorprikken en dan blijken woorden enkel lucht te zijn. Van lucht kan liefde niet leven …

25 maart 2021

~~~

BELOFTEN

De verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal zijn voorbij. De afgelopen weken is een wirwar van verkiezingsbeloften, maar nu is dat voorbij. Wat gaan de mensen merken van de gedane beloften? Wat gaat er veranderen met bijvoorbeeld belastingen, defensie, energie, koopkracht, migratie, minimumloon, pensioenen, politie, woningbouw en zorg? Wie gaan de rekening betalen van de gepresenteerde plannen en van het regeerakkoord dat er gaat komen? Gouden bergen zijn er beloofd, maar waar komt het benodigde geld vandaan?

Ik heb gehoord van zowat alle partijen, dat bedrijven meer lasten moeten opbrengen. Echter, als een bedrijf hogere belastingen krijgt opgelegd, moeten dat mensen betalen dat zijn klanten, aandeelhouders en personeelsleden. Ook de zelfstandigen van kleinere bedrijven worden zwaarder belast. Verder blijft onduidelijk in welke richting het belastingstelsel zich ontwikkelt. Uit dit al blijkt, dat politici niets snappen van ondernemen in dynamische markten. Immers, bijna geen enkel kamerlid komt uit het bedrijfsleven.

Nu het verkiezingsgekrakeel achter de rug is, ontstaat er stilte voor de storm en bij vlagen komt er nog wat ongezonde retoriek. Worden beloften nagekomen of verbroken? Ach, het is veel beloven en weinig geven en dat doet gekken in vreugde leven. Is dat nu bedriegen, overdrijven, verraden of het niet beter weten van incapabele politici?

Wordt het meest urgente nu aangepakt? Echter, bij de een is dat dit en bij de ander niet. Politiek? Ach, dat is de wereld van beloften, waar een belofte de schuld kwijt is. Dat belooft wat! Eens kijken hoever de liefde voor het vaderland reikt …

18 maart 2021

~~~

MODEL

Een model wil graag poseren om foto’s of een filmpje te laten maken en daardoor een serieuze portefeuille aan beeldmateriaal op te bouwen. De hoop is dan ooit in een gerenommeerd modellenboek te komen en op de set, in een modeblad en de catwalk te verschijnen. Hiertoe doet een model veel moeite. Het is dan werken om een mooi figuur te krijgen, dit te behouden en de gezondheid in acht blijven nemen. Het meisje of vrouw weet dat een leuk snoetje niet volstaat, want vooral blik, houding, presentatie en uiterlijk zijn van belang. Daarbij is het zich veilig en comfortabel voelen bij de cameraman of fotograaf. Het meisje of vrouw wil poseren zonder dat er bijbedoelingen zijn van een ander. Het model wil integriteit en anders blijft de zetel om te poseren onbezet.

In de modellenwereld is het meer dan eens onveilig voor een minderjarig meisje of vrouw. Zijn het meisje en de vrouw zich wel bewust van ongeoorloofde praktijken in de branche? De cameraman en modelfotograaf hebben veiligheid te bieden, want in de wereld van modellen heerst wantrouwen. Meermaals is er sprake van mistoestanden en verhalen doen de ronde over handtastelijkheden, het plots moeten uitkleden en ongevraagd intiem zijn. Dit gebeurt als het model alleen is bij cameraman of modelfotograaf.

De veiligheid voor een model begint met het niet alleen zijn bij een cameraman of fotograaf. Het door een model meenemen van een vriend, vriendin of ouder is dan een welkome optie. Ook speelt het vasthouden aan de eigenwaarde een grote rol van betekenis. De liefde voor het modellenwerk blijft dan oprecht.

11 maart 2021

~~~

VACCINEREN

Vaccineren is de enige manier om uit de coronacrisis te komen. Echter, het vaccineren gaat in Nederland veel te traag en er zijn onvoldoende vaccins.

In Europa heeft de top van de Europese Unie (EU) tergend langzaam gereageerd om tot aankopen van vaccins te komen. In Nederland is de overheid veel en veel te laat gestart met de voorbereidingen om op grote schaal te gaan vaccineren, waarvoor dank aan de minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge. Deze minister beheerst ook de kunst van het opstellen en uitvoeren van een zwalkend vaccinatiebeleid, dat vrijwel dagelijks op de kop wordt gezet.

Een voorbeeld is te nemen aan Groot-Brittannië, want daar is al eenderde van de inwoners gevaccineerd. Ook zijn in dat land geen tekorten aan vaccins. Helaas loopt de EU flink achter met het goedkeuren van vaccins. Er is ook wat dit betreft te leren van Groot-Brittannië, Verenigde Staten en Israël.

Nederland kampt met veel te weinig ontvangen vaccins en dit is te wijten aan de keuze van het Nederlandse kabinet en de EU om in Europees verband samen op te trekken. Nederland loopt volledig in de pas van de EU en dan geven landen als Oostenrijk ons land het nakijken, want daar worden inspanningen gedaan om aan meer vaccins te komen en de bevolking sneller in te enten. Helaas bewandelen Hugo de Jonge en zijn collega’s de weg van het instandhouden van de angst voor het coronavirus. Bijzonder triest is het voor de mensen in dit land om nog een hele tijd met fikse beperkingen te moeten leven en zijn er steeds meer bedrijven aan het wankelen. Waar blijft de liefde voor inwoners en bedrijven om hen met daadkracht uit de crisis te halen?

3 maart 2021

~~~

DESTRUCTIEF ADVIES

Geluiden die vaak worden gehoord: winkeliers luiden de noodklok, horeca-ondernemers zijn ten einde raad en mensen zijn de maatregelen zat.

Let wel, deze geluiden komen niet door het virus, maar door de destructieve adviezen van virologen, epidemiologen en immunologen, waaraan politici zich hebben overgegeven. Bij de politieke elite ontbreekt helaas de kennis en moed om met de de virologen-clan in debat te gaan. Angstbeelden domineren, want als er niet wordt gedaan wat de clan adviseert, komen er vele tienduizenden slachtoffers.

Doordat het medisch aspect overheerst, zijn de gevolgen desastreus door verwoestingen op grote schaal bij onder meer alleenstaanden, ondernemers, ouderen, scholieren, studenten, patiënten en zelfstandigen. De ellende is niet te overzien met eenzaamheid, faillissementen, isolementen, ontslagen, wanhoop en zelfdodingen. Het economisch perspectief is ver te zoeken, evenals het werken aan de geestelijke en maatschappelijke belangen. Dit is nu. Wat staat er nog te gebeuren? Een andere weg is kwetsbare mensen isoleren en verder alles door laten gaan. Hierover zijn vele deskundigen van allerlei disciplines het eens, maar niet de adviesclan en bijgevolg hebben de politici er geen aandacht voor.

Nu komen er enkele versoepelingen met beheersbare risico’s. Echter, er is absoluut geen aandacht voor kwaliteitsvolle levensjaren en mensen in nood. Hiervoor is de liefde helaas afwezig.

24 februari 2021

~~~

PRIK VOOR VETTERIK

Om maar meteen de juiste beeldvorming neer te ploffen, gaat het volgende over dikkerds. Ik bedoel dan niet de mensen die dik zijn omdat het in de genen zit, lichamelijke stoornissen kennen en lijden aan een ziekte die dik maakt. In deze column heb ik de zwaarlijvigen voor ogen, die behoren tot een groeiend leger papzakken, obesitaslijders en BMI (Body Mass Index)-toppers.

Met dikke mensen heb ik niets. Zij vormen voor mij absoluut geen voorbeeld. Ik krijg dan gedachten, door beeldbepalende observaties, die mij in rap tempo bezoeken. Met hun gekweekt, zware gewicht jagen zij de medische kosten omhoog, hebben ze een goedlopend abonnement bij de huisarts en staan meermaals onder behandeling van een medisch specialist. De mede hierdoor hogere zorgpremie kan vooral door anderen worden opgebracht. In het openbaar vervoer zitten ze zo breed, dat niemand naast hen kan plaatsnemen. In de supermarkt laden zij de winkelwagen vol met mierzoete frisdranken, bier, chips en nootjes vol olie. De vurige liefde voor suiker, vet en zout is onblusbaar. Zij wandelen, voorzover ze dat doen, in een slakkengang en daarbij is hun topsnelheid amper 2 kilometer per uur. De auto wordt door hen gebruikt voor een boodschap van drie straten verder. Tot laat in de avond liggen de dikkerds languit op de bank te schransen, nadat zij de koelkast ook deze dag weer hebben geplunderd.

Tijdens de coronaperiode houden dikkerds op de afdeling intensieve zorg gemiddeld 2 op de 3 bedden bezet. Dit geeft de vetterik ook nog het voorrecht om met voorrang te worden gevaccineerd. Zijn de figuren, waarvan ik denk dat ik daar wel tweemaal in kan, nu zo bevoorrecht? Dit is de prikliefde bij de coronapandemie! Voor een meer gezond gedrag laten de beleidsmakers, die ik verdenk van een voorliefde voor dikkerds, velen boeten door hen nog langer op een prik te laten wachten. Is het dan toch waar dat ongezond gedrag met liefde wordt beloond?

Nu is de vastenperiode aangebroken. Zou deze tijd de vetterik aanstaan?

17 februari 2021

~~~

VALENTIJNSDAG

De oorsprong van Valentijnsdag ligt bij Sint-Valentijn, de patroon van geliefden. Een bijzondere geschiedenis …

De Romein Valentijn is een overtuigd christen. Hij wordt gemarteld om zijn geloof op te geven en sterft op 14 februari in het jaar 269. Door de Romeinen wordt Valentijn onthoofd. Echter, vlak voor de uitvoering van het vonnis geeft Valentijn in de gevangenis de cipier een briefje. Dit is bestemd voor de dochter van de gevangenbewaarder en het bevat zijn laatste woorden. De tekst papiertje is: Van je Valentijn”. Immers, Valentijn is verliefd op haar. Door de laatste daad van Valentijn is het sturen van berichten aan geliefden op 14 februari ontstaan. Valentijnsdag vindt dan ook de basis op de sterfdag van Valentijn op 14 februari.

Ik zie 14 februari als de dag van de vriendschap. Stilstaan bij goede mensen die mijn vrienden zijn. Eens wat langer denken aan de betekenis van deze vrienden in mijn leven en zo de waarde van vriendschap nog meer in te zien.

De praktijk van Valentijnsdag komt bij me als mooi over. Kortom, een fijne dag en dat al vele jaren. Daar hoort een leuk gebaar bij met een uiting van warmte. Deze is dan wel handgeschreven, want ik heb niks met mailtjes en andere digitale contacten op de jaarlijkse Valentijnsdag. Mijn voorkeur gaat uit naar wat meer gevoel en emotie. Ik schrijf:

liefde is onderweg
komt naar jou
om er steeds
te willen verblijven
want de vriendschap
voelt zo goed
die ik met
jou mag delen
al vele jaren

Nou, dat komt uit het hart en wordt zeker gewaardeerd.

Een spannende dag, die Valentijnsdag!
Wat spanning? Niet uit eten; restaurants zijn dicht. Dan thuis met wat sfeer zonder de vrieskou van buiten. Een lief gebaar mag niet ontbreken, dus ik zorg voor rode rozen en een kaartje. Zo laat ik de bloemenzaak zich weer profileren en mezelf natuurlijk ook.

Ik heb niets met overdreven gedoe. Dus geen grote, hemelhoge complimenten, maar wel een gemeend “Ik vind je lief, nog steeds!”, de woorden die op het kaartje bij de bloemen staan.

Op Valentijnsdag drinken we wat, babbelen over een en ander, kijken elkaar aan en we genieten van het samenzijn. Dan vertrek ik weer, want het mag geen sleur worden. Immers, morgen komt er weer een bijzondere dag: “Valentijn +1”. Zo is elke dag een hoogtepunt met het wegwerken van achterstand in de liefde. Echte romantiek wil wat meer en daarom is het in mijn hart elke dag Valentijnsdag.

11 februari 2021

~~~

SCHOOLTJE OPEN EN SCHOOLTJE DICHT

De basisscholen mogen weer open van het kabinet. Zoals verwacht, komen er berichten van basisscholen dat er heel wat puzzelstukken zijn te leggen om kinderen weer te ontvangen. Schoolorganisaties hebben van het ministerie heel wat regeltjes ontvangen en daarmee wordt geworsteld. Het gaat dan zoal over het spreiden van lestijden en pauzes, het dragen van mondkapjes, het formeren van kleine groepen en wanneer in quarantaine gaan. Dit zijn toch te verwachten opdrachten om uit te voeren. Ach, zo bijzonder is dat toch niet, want in het onderwijs bedreigen al vele jaren regeltjes de liefde voor het vak van leerkracht. Echter, de zorgen van schoolbesturen en leerkrachten blijven en er gaan zelfs scholen niet open. Zijn scholen nu echt zo weinig gewend? Is de creativiteit zo beperkt aanwezig? Zijn de regeltjes zo moeilijk als een te hoge berg om te beklimmen?

In menige school overheerst een passieve, starre houding. Ik hoor vooral van schoolbesturen en leerkrachten onmogelijkheden en niets over het belang voor de kinderen met leerachterstanden. Ook niks verneem ik van hen over de vele kinderen waarvoor het zittenblijven dreigt. Kom op, verwende schoolmensjes, ga eindelijk weer eens aan het werk en stop met problemen te zien!

Beste onderwijsmensen, jullie zijn geen ondernemers, maar kunnen jullie een beetje ondernemend gedrag tonen? Vraag ik nu teveel?

Een lichtpuntje in deze donkere tijden is, dat er ook basisscholen zijn, waar besturen en leerkrachten staan te popelen om open te gaan. Deze leerkrachten zijn blij de kinderen eindelijk weer te mogen ontvangen. Kijk, dat is ook liefde voor kinderen tonen.

5 februari 2021

~~~

RELSCHOPPERS

Uit de hand gelopen demonstraties ontaarden in onbedaarlijk geweld en een volgende fase toont crimineel gedrag in onmenselijke gedaanten. Oververhitte relschoppers zetten centra van steden in vuur en vlam en laten een verwoestend spoor achter van brandstichtingen, plunderingen en vernielingen. Gewelddadige onruststokers maken gebruik van onder meer illegaal, zwaar vuurwerk, straatstenen, keien, fietsen en straatmeubilair. Het resultaat van de vernielzucht is onder meer een corona-testlocatie in brand, ziekenhuizen bekogeld, politieauto’s vernield, politieagenten belaagd en winkels geplunderd. Het is de misbruikte kracht van zich samen sterk voelen. Daar moet een vandaal toch wel heel erg veel lef voor hebben.

Het is niet de eerste dag dat reltuig toeslaat. De vernielers gaan de confrontatie met de politieagenten aan, zij bestormen een politiebureau en slaan aan het muiten. Om deze acties te verrichten moeten de labiele randfiguren toch wel heel dapper zijn. De geestelijk gehersenspoelde relschoppers kennen geen grenzen. Onder hen ook tieners, die worden zeker door hun ouders aangepakt. Ongetwijfeld zijn deze ouders toch zo begaan met hun ouderlijke plichten. Vervolgens mogen de leftoners hun spaarpotje leegmaken om de schade te vergoeden. Helaas is dat potje bij hen onbestaande. De relschoppers zijn nog niet zo ver om te kunnen snappen, dat geweld uit onvrede niets oplost. Maar ik begrijp het natuurlijk helemaal verkeerd. Het is bij hen gewoon rellen om te rellen met het verstand, veiligheidshalve, op nul gezet. De andere dag is het dan van het gebeuren toch niets meer kunnen herinneren. Zo willen relschoppers hun geweten sussen, maar ook dat zie ik natuurlijk helemaal onjuist. Want het kan zijn, dat zij hun geweten hebben vernield om het kwade in hun kop op de maatschappij te laten botvieren. Ook dit heb ik natuurlijk helemaal bij het verkeerde eind. Ineens denk aan doorgedraaide domkoppen, maar dat mag ik zeker niet, want bij doordraaien gaat het over groenten op de veiling. Kijk, een relschopper is helemaal niet dom, maar moet zeker hoogbegaafd zijn.

Tientallen zijn opgepakt en de volgende ochtend weer op vrije voeten gesteld. Een waarschuwing zouden ze toch wel hebben gekregen? Ja, zo gaat dat in een land met voortdurend pamperen, besluiteloosheid continueren, ongekend tolereren en een grote aversie hebben om tegen wantoestanden op te treden. Zo krijgen relschoppers de ruimte om hun energie kwijt te raken. Ja, dat heb je als sportscholen en voetbalstadions al te lang zijn gesloten.

De liefde voor de samenleving staat onder gewelddadige druk en dat is een droevige constatering. Dan denk ik ook aan vernielde winkels en een gevoel van triestheid maakt zich van me meester.

27 januari 2021

~~~

AVONDKLOK

Een avondklok in Nederland …

De avondklok is er om de zwartste scenario’s geen realiteit te laten worden, die al vaak door de media over de bevolking zijn uitgestrooid. Het coronavirus wordt nu met de klok bestreden. Een avondklok instellen, dat is lang geleden. Ik vind het heel onsmakelijk de avondklok te vergelijken met deze van de jaren van de Tweede Wereldoorlog. Dit is onderontwikkelde stemmingmakerij tegen de avondklok door verwende asocialen.

In de avond een ommetje maken is er niet meer bij. Ook mag ik niet te lang bij een vriend blijven plakken. Wat later op de avond nog een boodschap doen, is onmogelijk geworden. Het is op tijd binnen zijn! Het vergaderen verloopt al maanden via de digitale weg, dus daar hoeft de avondklok niet voor te slaan.

Ik ben een man van de klok en bij me thuis gaat zowat alles op de klok. Ik hoor het klokje van gehoorzaamheid en dus … Of is dit nu klokgebeier, zonder klokkenluider, uit een lege klokkentoren?

Ik blijf nu nog meer thuis, maar ben ervan overtuigd, dat de avondklok tijdelijk is. Bij de avondklok leg ik me neer met de wetenschap: dit voor mij straks nooit meer. Het verbod om me ’s avonds vanaf 21.00 uur op straat te begeven aanvaard ik. Dat doe ik om de liefde voor meer vrijheid nog inniger te omarmen. Dat ga ik aan de grote klok hangen en het klinkt als een klok! Als de avondklok nu maar niet stil blijft staan …

avondklok

De avondklok gaat de ongewenste groepsvorming toch niet verplaatsen van de avond naar de ochtend of middag? Ik ga ervan uit dat de avondklok goed bij de tijd is en dit weet te voorkomen. De klok kan natuurlijk ook worden verzet …

Is de naam avondklok wel juist? De avondklok begint op zaterdag 23 januari om 21.00 uur en eindigt dagelijks als de klok 04.30 uur aangeeft, maar dan is het al ver in de nacht. Er zijn dan twee klokken, namelijk eentje voor de avond en eentje voor de nacht. Ik spreek dan maar van een klok voor vele, donkere uren. Of is er sprake van een mysterieus klokkenspel?

Wat kijk ik met grote liefde uit naar andere tijden …

22 januari 2021


~~~

KWETSBAAR

Kwetsbaar in de coronatijd …

Heel wat weken zie ik nagenoeg geen afspraken in de agenda staan. Het bezoek aan huis is vrijwel onbestaande. Wel is de telefoonrekening aanmerkelijk hoger dan een jaar terug en ook het dagelijks e-mailtjes ontvangen en verzenden boekt records. Verder is het versturen van kaarten de laatste 10 maanden flink toegenomen.

Als ik terugkijk naar de periode vanaf maart vorig jaar dan ziet het leven er sindsdien wel heel anders uit. In de coronatijd heb ik mensen verloren aan het virus, nog meer bekenden zijn ziek geworden door het virus en bij menigeen slaat de eenzaamheid toe. Ook zijn relaties uiteengespat en echtscheidingen gekomen. Dit al brengt verdriet met zich mee en het virusspook overheerst nog steeds. Wat zijn mensen kwetsbaar bij een genadeloos toeslaand virus.

Het ervaren van kwetsbaar zijn, doet me inzien dat mensen zo fragiel zijn. Om samen minder kwetsbaar te zijn is het om elkaar geven en daarbij omzien naar elkaar om zo liefde te tonen aan anderen. Eens naar de ander luisteren en aandacht geven, sterkt bij het merken van beschadiging, pijn, verdriet en liefdeswonden. Ik ga vandaag een bloemetje geven aan …

16 januari 2021

~~~